Grindina a scazut la jumatate productia de cirese de la Ciresoaia. La ce pret sunt nevoiti sa le vanda acum cultivatorii

Dată publicare: 02-07-2016 07:18
Dată actualizare: 05-07-2016 07:28


Vremea capricioasa de anul acesta si-a pus amprenta pe productia de fructe si legume. La Ciresoaia, de exemplu, localitate din Bistrita-Nasaud renumita pentru livezile de ciresi, productia a scazut dramatic.

 

Putinele fructe gustoase care nu au fost afectate se vand ca painea calda, dar si preturile sunt pe masura.

Localitatea Ciresoaia din Bistrita Nasaud, cunoscuta in tara, dar si peste hotare pentru fructele gustoase, pare sa isi piarda din stralucire. Daca in anii trecuti ramurile pomilor erau incarcate pana la jumatatea lunii iulie, acum situatia sta diferit din cauza grindinei care a semanat prapad la inceputul verii.

Producator: "Foarte putine anul acesta, foarte, foarte putine. A fost frigul primavara asta, gheata vara asta. Da, foarte putin fata de anul trecut, doar 10%."

Culegatoare: "Jumatate, fata de anul trecut jumatate cat am strans, din cauza gerului, apoi au venit ploile, gheata si s-au putrezit foarte mult."

Culegator: "Sunt putine, dar frumoase."

Stramtorati, producatorii au fost nevoiti sa creasca pretul cireselor.

Cantor Csaba, producator: "5 lei, 4,5 lei anul trecut. Acum e 7 lei. E mai putin, mai ales in livada asta ca a fost grindina, frig, cand a trebuit sa infloreasca."

Producator: "6 lei kg, aici, la en-gros."

In centrul satului, intermediarii stau la coada pentru a reusi sa ia cirese de la localnici.

Producator: "Jumatate de ora am stat aici, mai mult nu. Am vandut 90 de kg. Merge bine, ca nu sunt cirese."

Fructele delicioase ajung insa doar pentru comerciantii locali.

Cornel Seserman, viceprimar: "Anul acesta nu am exportat cirese, dar am avut cerere de pe piata interna foarte mare. Cum vin oamenii de pe deal cu ciresele li se cumpara."

Ciresele se vor termina pana la sfarsitul saptamanii viitoare, spun oamenii. Asa ca, in piete si magazine vom gasi, cel mai probabil, fructe din Bulgaria sau Ungaria.


VIDEO PROTVPLUS.RO