Cati bani se castiga din cirese la Ciresoaia. 140 de pomi dau 7 tone de fructe care ajung in Turcia, Italia sau Rusia
Profitul infloreste in luna lui ciresar, la... Ciresoaia, in Bistrita Nasaud! Ciresele din aceasta zona sunt vestite, nu doar in toata tara, ci si peste hotare. Iar localnicii sunt, desigur, multumiti ca au clienti.
Din asta isi castiga traiul - si ajung sa obtina chiar si 25 de mii de lei, la un hectar.
"La ciresele noastre asa se zice "oron", adica aurul nostru din Ciresoaia."
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Aurul", care incarca ramurile pomilor, in Ciresoaia, este o adevarata comoara. Un deliciu pentru pofticiosi si o afacere profitabila pentru localnici. Soiurile sunt variate, iar fructele se vand bine, cu preturi ce pornesc de la 2 lei pentru un kilogram.
Aici, in Ciresoaia, un hectar de pamant le aduce proprietarilor un profit de 25.000 de lei. Cei 140 de pomi dau aproape 7 tone de cirese care mai apoi ajung in toate colturile tarii, dar si in tari precum Turcia, Rusia sau Italia.
Toti cei aproape 2 mii de sateni din Ciresoaia sunt practic, colegi de bransa - se ocupa de culesul acestor fructe gustoase. Aceasta familie a mostenit un hectar de livada, din care scoate acum bani frumosi. Cu multa munca, desigur.
Cu pasiune se ocupa de pomii incarcati de rod si aceasta familie. Fructele sunt scoase apoi la vanzare si cu 5 lei kilogramul, in functie de marimea fructelor. Concurenta e insa mare.
"Vin astia cu cirese din strainatate si pun eticheta de Ciresoaia, chiar daca nu au vazut niciodata Ciresoaia. Munca mai frumoasa ca si culesul cireselor nu exista", spune Tamas Balla, proprietarul livezii.
"Trebuie sa ne impartim bine banii ca sa ne ajunga de pe un sezon pe celalalt", il completeaza Irina Balla, proprietara livezii.
Tinerii din localitate vor sa duca traditia din Ciresoaia mai departe. Hotarat sa dezvolte afacerea parintilor, Laszlo a studiat horticultura. Ciresele din Ciresoaia ajung in pietele din Serbia, Italia, Rusia sau Turcia, unde sunt folosite inclusiv la fabricarea bauturilor alcoolice.