Fenomenul neobisnuit care a transformat ciresele de mai in cirese de aprilie: "O sa ajungem sa cultivam kiwi si portocali"
"Ciresele de mai" au toate sansele sa devina "ciresele de aprilie", daca soarele va fi la fel de puternic, in urmatoarele saptamani. Fructele au inceput sa se mareasca, iar producatorii spera sa le scoata la vanzare chiar de Paste.
Totul depinde numai de vremea din aceasta luna. Chiar daca acum arata ca niste corcoduse verzi, ciresele au toate sansele sa se faca mari, rosii si zemoase pana la sfarsitul lunii, spun specialistii.
In vestitele livezi de la Ciresoaia, localnicii spun ca fructele erau coapte in fiecare an la sfarsitul lunii mai, insa acum ciresele sunt de marimea unui bob de mazare, semn ca in aproximativ 3 saptamani sunt gata sa ajunga pe mesele romanilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pavel e pomicultor de o viata. Are o multime de ciresi, care i-au oferit anul acesta o surpriza. Temperaturile ridicate din ultima vreme au ajutat pomii sa infloreasca mai devreme. Cei mai multi producatori din zona se gandesc deja ca vor merge mai devreme cu fructele in piete.
Pavel Ernest, pomicultor: "Suntem cu o luna mai inainte. La sfarsitul lui mai, atunci se faceau ciresele de mai primele. Asa, se pare ca o sa avem de Paste."
Bala Miclus, pomicultor: "Acum se fac mai repede, inainte ciresele de mai se faceau la sfarsitul lui mai. Astea de mai le ducem la piata si la vara cand ii sezonul ala de cirese vin aici si vindem in centru."
Norocul pomicultorilor depinde insa foarte mult de urmatoarea perioada. Fructele au acum mare nevoie de razele soarelui.
Ioan Platon, dr.ing. in horticultura: "Un fruct are diviziunea celulara, celulele se inmultesc. Ori la frig diviziunea celulara stagneaza sau ii intr-un ritm mai scazut. Fenomenele de schimbare climatica si-au spus cuvantul. Nu e exclus peste cativa ani sa ne trezim sa cultivam kiwi si portocali."
Satul Ciresoaia din judetul Bistrita Nasaud este renumit pentru tonele de cirese pe care le exporta in fiecare an in Rusia, Bulgaria, Ungaria sau Grecia. Anul trecut, kilogramul de cirese de mai s-a vandut cu 10 lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: meteo, caldura, cirese, fructe, producatori,
Dată publicare:
19-04-2016 18:38