Ciresele 100% bio, nestropite si cu aroma bogata. Cat costa un kilogram vandut la marginea drumului, in satele din tara
Dulci si gustoase sunt ciresele de mai, primele fructe romanesti care au ajuns in piete si la vanzare pe marginea drumului.
Pomicultorii au inceput sa culeaga recolta din livezile plantate, uneori, de pe vremea strabunicilor. In satele cu traditie nu exista gospodar care sa nu aiba ciresi in curte.
Ciresele coapte in satul Bucovat, din judetul Timis, sunt un rasfat dulce pentru pofticiosi, dar si prilej de profit pentru localnici. Acest pomicultor are 5 soiuri in livada si se poate lauda cu fructe din mai pana in august.
Ion Vasilioni - pomicultor: "Ii lucram, noi ii ingrijim si vara ne asteptam sa ne aduca productie. Si acum timpul e frumos, a dat soarele, a dat Dumnezeu de s-or copt.”
Pomicultorii ne asigura ca ciresele lor, parguite in luna mai, sunt 100% bio, iar aroma lor e extrem de bogata.
Elena Fratulescu -pomicultor: "Toate ciresele noastre sunt nestropite. Sunt mai dulci, mai gustoase, mai bune"
Indata ce le gusta, clientii ii dau dreptate. Si cumpara macar un kilogram, care la marginea drumului costa 20 de lei.
Reporter: De ce preferati sa cumparati de la marginea drumului si nu din piata, de exemplu?
Client: Pentru ca sunt culese direct din pom. De pe piata sunt aduse, stau. Mai preferabil de la om de acasa
Si la Ciresoaia, in Bistrita-Nasaud, profitul pomicultorilor a inceput sa dea roade. Acest pomicultor a fost deja contactat de intermediari care vin sa cumpere cirese, mai ales ca pretul este mai bun.
Pavel Ernest, pomicultor: "Eu zic 10 lei, 8 lei, nu stiu, asta depinde de piata. Sunt care vin si cumpara de la an la an si se intereseaza deja daca se coc, daca avem, daca nu, avem si din Brasov si din Bucuresti si din Oradea."
Pentru ca ciresele-trufanda sunt mai putine, decat cele care se coc in plin sezon, in iulie - pomicultorii le vand numai in tara. Insa cand productia va fi mai mare, la mijloc de vara, vor lua drumul strainatatii catre tari precum Grecia, Bulgaria sau Rusia.