Cea mai trista zi pentru "Ghita". Mii de porci au fost sacrificati astazi, de Ignat
Daca ati trecut astazi, de Ignat, prin Ardeal sau Moldova este imposibil sa nu fi simtit mirosul imbietor al carnatilor si poate ati nimerit la pomana pocului.
In vestul tarii, ciorba acra a fost regina mesei, iar la Satu Mare, slanina si carnea au fost aranjate de harnicele gospodine.
Barbatii au ajutat si ei cum au putut in aceasta zi in care traditia spune ca se taie porcul.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Tuica fiarta i-a incalzit pe gospodarii din comuna Mihai Viteazu, judetul Cluj, care au stat in frig pentru a pastra traditia de Ignat: gazdele taie porcul din batatura.
"Azi e Ignatul, dupa traditia romaneasca, cu toate ca e post si femeile nu gusta, ne sacrificam noi, barbatii, ce sa facem ? Slanina e cat trebuie pe burta, trei degete, semn ca porcul a fost tinut cu bucate bune", a spus cel insarcinat cu taierea porcului.
Carnatii si ciorba acra, care se prepara doar la pomana porcului, sunt piesele de rezistenta.
La Satu Mare, o familie s-a trezit in zori cu un singur gand: sa il taie pe Ghita, porcul crescut un an de zile cu porumb si iarba grasa.
Astfel, 140 de kilograme se vor transforma in cateva ore in bucate traditionale. Slanina sau sunca, asa cum i se spune in regat, este pregatita cu cea mai mare atentie, aproape ca un ritual.
Doar va fi aliment de baza pentru restul anului si merge de minune cu o ceapa rosie, mamaliga rece sau paine de casa.
"Aici e slanina pentru jumari, crestam, uite asa, pentru ca atunci cand le topim sa ramana rumene, aurii", a spus gospodarul.
Multi gospodari se lauda cu cei mai buni carnati si cele mai apetisante ciolane.
Si la Bistrita e aglomeratie langa afumatori.
"Dupa ce am taiat procul, sotia a preparat carnea, a facut carnatii si i-am lasat se se usuce pe pari", a spus un alt gospodar.
In Moldova, dupa ce a fost parlit in paie pentru a-i da un gust bun carnii, porcul este frecat cu sare. Soriciul devine crocant si fraged.
Si asa, domol, seara coboara peste bucatariile invaluite de un miros ca in povesti de sorici, jumari, carne fripta si tuica fiarta.