Operatia care i-ar putea salva viata. Un copil de 5 ani din Barlad a primit ficatul unui alt copil, aflat in moarte cerebrala

Ultima actualizare: 09-04-2015 07:02

Chiar daca tatal nu l-a vrut, Dumnezeu il iubeste si l-a ajutat sa invinga suferinta. O spun cu emotie bunicii unui baietel de 5 ani din Barlad grav bolnav care a primit prin transplant ficatul unui copil de numai 2 ani, disparut intr-un accident casnic.

Operatia a decurs initial conform asteptarilor, insa ulterior, au aparut complicatii. In acest moment, pacientul este stabil.

O anomalie genetica a facut ca lupta lui Iannis sa inceapa imediat dupa nastere. Boala i-a degradat ficatul atat de repede, incat a ajuns la 5 ani pe lista urgentelor pentru transplant hepatic.

Bunicul copilului: "Sansele teoretice sa gaseasca un donator compatibil erau foarte, foarte mici."

Iannis are o grupa rara de sange si avea nevoie de un ficat intreg, de la un copil de aceeasi statura.

Bunica: "Momentele cand ne-au spus ca s-a gasit donator... Nu ne venea sa credem! A doua zi am realizat ce s-a intamplat."

Boala ficatului a provocat, in trupul plapand al copilului, si dificultati de coagulare, care, in ciuda manevrelor chirugicale perfecte, au pus in pericol transplantul.

La cateva ore au aparut si complicatiile. Practic, intre organul donatorului si organismul primitorului a aparut un cheag de sange. A fost nevoie de o noua interventie. Chirurgii au scos cheagul, au taiat o parte din vena si au pus o grefa venoasa, luata de la un alt donator in moarte cerebrala adult.

Profesor doctor Irinel Popescu: "Problemele inerente ale unui transplant in general si in mod particular ale unui transplant pediatric pot sa apara. Copilul este monitorizat permanent si suntem pregatiti sa le corectam. Important este ca, la sfarsit, copilul sa plece acasa vindecat si cu aceasta problema majora rezolvata."

E un semn de la Dumnezeu pentru acest copil bland care a fost crescut doar de mama, spun bunicii.

Iannis: "O sa colorez. Nu, o sa desenez. O sa ma joc cu masinile."

Cel mai tanar pacient roman salvat prin transplant, in Romania, a avut putin peste un an. Si cel mai mic inger care a dat viata dupa propria moarte, numai doi ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO