Furtuna din mare a scumpit peștele de Florii. Pescarii au avut capturi de 3 ori mai mici
După slujba de Florii, conform tradiţiei, creştinii s-au aşezat la masă, iar din meniu peştele nu putea lipsi.
Până să fie copt, fript, făcut borş sau plachie, peştele a fost căutat cu îndârjire prin pieţe sau magazine. Fie că a fost crap, scrumbie sau păstrăv proaspăt, a sfârâit pe îndelete şi pe plitele încinse ale restaurantelor cu specific pescăresc, unde la amiază abia dacă mai găseai un loc la masă.
Chelner: "Mai am încă o comandă 5 stavrid pe plită, hamsie prăjită 7 porţii, 4 pălămidă pe plită, icre de ştiuca şi două saramuri de crap! Până la 12 să fie gata."
Aşa au decurs comenzile în restaurantele cu specific pescăresc, pline ochi de clienţii care s-au bucurat ca duminică, de Florii, e dezlegare la pește. Cum vremea a fost frumoasă, terasele de pe litoral au fost neîncăpătoare.
Administrator restaurant: "Cei care nu au prins masă la restaurant au venit la noi să cumpere pentru acasă un platou cu aperitiv sau chiar pește!"
Storgeagul, marea vedetă
La malul Dunării, vedeta a fost storceagul - o ciorbă de sturion tradiţională. După secrete ştiute doar de pescarii din Deltă, bucătarii au pus la foc domol peşte şi legume, într-o jumătate de tonă de borş.
Bucătar: "Storceagul - regina ciorbelor pescăreşti i se mai spune - se face cu peşte din familia sturionilor sau cu somn, cu alt peşte nu putem vorbi de storceag. După cum vedeţi, uitaţi căpăţâna de nisetru. Deci se drege cu smântână cu ou, se acreşte cu lămâie."
Scrumbia şi-a ocupat locul pe grătare, dar în cantităţi mai mici faţă de anii trecuţi.
Pentru că a fost furtună pe mare, pescarii au prins doar o treime din cantităţile pe care le scot, de obicei, din năvoade. Aşa ca peştele a fost mai scump. Iar gospodinele de la oraş au ales să gătească tot pește, pentru masa de sărbătoare.
Fiecare îşi imaginează, încă de la piaţă, cum va arăta peştele în cuptor. Iar oferta din pieţe şi magazine a fost cât se poate de variată.
Urmează o săptămână de post mai aspru, în care creştinii îşi reamintesc Patimile Mântuitorului.