Atac în Sri Lanka. Starea celor 8 elevi români, care se aflau într-un schimb de experiență

21-04-2019 17:55


Dezastru în Sri Lanka, în ziua Paştelui Catolic. Peste 200 de oameni au murit şi peste 450 au fost răniţi într-o serie de cel puţin 8 explozii, produse în mai multe biserici şi hoteluri.

UPDATE 21.20: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează, la solicitarea News.ro, că grupul de copii aflaţi în Colombo, Sri Lanka, este format din elevi de la un liceu din Iaşi, aflaţi într-un schimb de experienţă, şi că aceştia vor părăsi Sri Lanka în 26 aprilie.

Totodată, membrii Celulei de Criză au acordat asistenţă consulară pentru două familii de cetăţeni români aflate în vacanţă. Până în prezent, autorităţile locale nu au notificat ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime, mai precizează MAE.

Grupul e format din elevi de liceu

 

Opt copii români şi însoţitorul lor, de la Colegiul Negruzzi din Iaşi, se aflau acolo, la un schimb de experienţă. Cu toţii sunt acum în siguranţă, într-o bază militară din zonă.

Primul val de atacuri a lovit în inima comunităţii de creştini, care celebra Învierea Domnului. În timpul slujbei de Paşte, au răsunat deflagraţii nimicitoare în bisericile din capitala Colombo, unde se aflau aproximativ o mie de oameni, apoi în Negombo şi Batticaloa.

Imagini din interiorul lăcașelor de cult sugerează violența exploziilor: clădirile au rămas fără acoperişuri, cu pereţii pătaţi de sânge şi podelele acoperite cu mormane de bucăţi de sticlă şi lemn.

Teroriştii au lovit apoi trei hoteluri de lux din Colombo, frecventate de turişti străini. Reprezentanţii unuia dintre hoteluri spun că atentatorii au vizat cafeneaua, puţin după ora locală 9.

Bilanţul atacurilor creştea cu repeziciune, iar sutele de răniţi începeau să aglomereze camerele de urgenţă ale spitalelor din localităţile vizate.

Însă infernul nu s-a oprit aici. O a 7-a şi a 8-a explozie au răsunat. De această dată, la un hotel din Dehiwala-Mount Lavinia şi într-o locuinţă privată. În infernul din această ţară se afla şi un grup de 8 copii români, de la Colegiul Negruzzi din Iaşi, împreună cu însoţitorul lor.

Octavian Sandu, președintele Consiliului Județean al Elevilor Iași: ”Respectivii elevi erau cu doamna profesoară de matematică într-un proiect asemenator cu cel Erasmus, care se întâmplă la noi în Uniunea Europeană. Pur şi simplu un schimb de experienţă.

Teodor Meleșcanu, ministru de externe: ”Ştim că situaţia lor e foarte sigură, sunt într-o bază militară din apropierea capitalei Colombo şi probabil că mâine sau poimâine vor veni la ambasadă. Să vedem care sunt evoluţiile şi să vedem ce am putea face să-i ajutăm.

În zonă există şi alţi cetăţeni români, dintre care cei mai mulţi sunt turişti.

Teodor Meleșcanu: ”Nu am avut niciun fel de referiri la posibilitatea implicării cetăţenilor români în aceste atentate teroriste, în sensul de a fi victime, de a fi afectaţi, răniţi. Vom sta la dispoziţie cu tot sprijinul pentru a găsi soluţii, dacă doresc să părăsească mai repede Sri Lanka.

La slujba de Paşte de la Vatican, Papa Francisc s-a rugat pentru sufletele victimelor.

Papa Francisc: ”Vreau să-mi exprim afecţiunea şi apropierea faţă de comunitatea creştină, care a fost lovită în timp ce se reculegea în rugăciune şi faţă de toate victimele acestei crude violenţe.

Autorităţile au făcut câteva arestări. Potrivit ministrului Apărării, este foarte probabil ca masacrul să fie opera unui singur grup terorist.

Situația celor 8 elevi români

 

Părinţii celor 8 copii aşteaptă veşti cu sufletul la gură în Iaşi. Conducerea Colegiului ţine legătura cu celula de criză constituită la Bucureşti.

Elevii plecaseră cu şcoala, într-un proiect de schimb de experienţă. Acum câţiva ani, un grup din Sri Lanka a vizitat Iasiul, iar în aceste zile copiii români le întorceau vizita.

Ministerul român de Externe i-a asigurat pe părinţi că elevii sunt teferi şi în siguranţă, într-o unitate militară.. Rămâne de văzut cum îi pot aduce acasă, după haosul provocat de cele 8 explozii.

Nici comunicaţiile nu funcţionează perfect. E stare de asediu în Sri Lanka, iar în acest moment armata asigură securitatea în aeroporturi şi nimeni nu are voie să circule pe străzi după ora stabilită de forţele armate.

VIDEO PROTVPLUS.RO