Țara din Balcani care a primit înapoi peste 100 de cetățeni jihadiști


Ultimul update: Duminica 21 Aprilie 2019 12:42
Data publicarii: Duminica 21 Aprilie 2019 10:28
Categorie: Stiri externe
jihadisti capturati, ISIS

Peste 100 de cetățeni, inclusiv luptători ISIS, au fost primiți înapoi în Kosovo. Dintre aceștia, cei mai mulți sunt femei și copii.

Grupul repatriat cuprinde 74 de copii, 32 de femei și patru bărbați suspectați că au luptat pentru gruparea Stat Islamic. Aceștia au fost arestați la sosirea în țară, scrie BBC.

Problema repatrierilor după prăbușirea ISIS

"A fost organizată o operațiune importantă prin care guvernul Kosovo, cu ajutorul SUA, a repatriat 110 de cetățeni din Siria", a declarat ministrul kosovar al Justiției, Abelard Tahiri, sâmbătă"Nu ne vom opri înainte de a aduce fiecare cetățean înapoi în țara de origine, iar oricine a comis o crimă sau a făcut parte din aceste organizații teroriste se va confrunta cu justiția", a adăugat el.

Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia în 2008, este o țară predominant musulmană.

Mai mult de 300 de cetățeni au călătorit în Siria din 2012, potrivit cifrelor guvernamentale. Acest număr include 70 de bărbați care au fost uciși luptând alături de grupuri jihadiste.

Poliția declară că 30 de luptători kosovari, 49 de femei și 8 copii au rămas în continuare în zonele de conflict din Siria și Irak.

Decizia guvernelor occidentale

Câteva guverne și-au primit cetățenii înapoi: Rusia, Arabia Saudită și Maroc. Statele Unite au luat înapoi o singură femeie. Marea Britanie nu are nici un plan de repatriere a luptătorilor sau a familiilor lor. Franța, însă, a acceptat înapoi câțiva orfani ai căror părinți au murit luptând pentru ISIS.

Secretarul britanic de externe a declarat că este prea periculos pentru diplomații britanici să călătorească în Siria și nici nu există planuri de repatriere a femeilor și a copiilor, mulți riscând să rămână fără cetățenie.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO