Atacuri în Sri Lanka: Peste 200 de morţi. Polițiști, uciși în timp ce erau pe urmele suspecților

×
Codul embed a fost copiat

Mai multe explozii au avut loc în duminica de Paşte în Sri Lanka. Bilanţul este uriaş - 207 morţi şi peste 400 de răniţi - şi continuă să crească.

►Masacru în Sri Lanka, în ziua de Paşte. Guvernul a declarat stare de asediu, după ce trei biserici catolice din Colombo, Negombo şi Batticaloa şi trei hoteluri de lux din zona capitalei Colombo au fost ţinta unor atacuri cu bombă, în care au pierit cel puţin 200 de persoane şi au fost rănite în jur de 450.

►O a şaptea explozie a avut loc câteva ore mai târziu, la grădina zoologică din Colombo, urmată de a opta, într-o zonă rezidenţială.

►Opt persoane au fost reținute, în cursul după amiezii, în legătură cu atentatele. Autoritățile vorbesc despre „extremiştri religioşi". 

Desfăşurarea evenimentelor:

UPDATE LUNI, 22 aprilie: Bilanțul a ajuns la 290 de morți.

Citește și
atentat Afganistan
Atentat la o ceremonie publică din Afganistan. Un înalt oficial ar fi printre victime
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

UPDATE 21:00: Autoritatea de turism din Sri Lanka solicită hotelurilor să sporească securitatea, după ce trei hoteluri de lux din Colombo au fost afectate de atacurile în lanț.

UPDATE 20:45: Facebook a anunțat că lucrează pentru a elimina conținutul care încalcă standardele, ca urmare a informațiilor false apărute pe rețelele de socializare după atacurile din Sri Lanka, scrie CNN.

„Gândurile noastre se îndreaptă către victime, către familiile lor și către comunitatea afectată de acest act îngrozitor. Echipe de la Facebook lucrează cu autoritățile pentru identificarea și eliminarea conținutului care ne încalcă standardele. Suntem conștienți de decizia Guvernului de a bloca temporar accesul la rețelele de socializre. Oamenii se bazează pe servciile noastre pentru a comunica cu cei dragi lor și suntem dedicați pentru menținerea serviciilor noastre și să ajutăm comunitatea și țara în aceste vremuri tragice”, au anunțat reprezentanții Facebook într-un comunicat.

UPDATE 20:00: Numărul persoanelor arestate după atentatele în lanț din Sri Lanka a crescut la 8, a anunțat premierul Ranil Wickremesinghe.

După lăsarea serii, când a intrat în vigoare starea de alertă, oamenii au rămas în locuințe, astfel că străzile sunt pustii, scrie BBC News.

Victimele sunt din cel puțin 8 țări, potrivit celui mai recent bilanț.

- 5 cetățeni britanici, dintre care doi aveau și cetățenie americană;
- 3 cetățeni indieni;
- 2 cetățeni chinezi;
- 2 cetățeni turci;
- 1 cetățean german;
- 1 cetățean portughez;
- 3 cetățeni danezi.

Secretarul american de stat Mike Pompeo a precizat într-un comunicat că mai mulți americani și-au pierdut viața, fără să ofere un bilanț.

UPDATE 18.15: Trei polițiști au fost uciși în timpul unui raid la o locuință din Dematagoda, Colombo. Ca urmare a atacurilor în lanț, polițiștii au mers la o locuință, unde urmau să interogheze mai multe persoane, însă ei au fost uciși în două explozii, a precizat Ruwan Guansekara, purtătorul de cuvânt al Poliției, conform CNN.

UPDATE 17.00: Gestul șocant făcut de unul din atacatori ca să ucidă mai mulți oameni

UPDATE 16.25:  Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a făcut un apel la rugăciune, duminică, pentru victimele atacurilor teroriste din Sri Lanka.

„Aceste atentate petrecute în biserici şi alte clădiri, în ziua în care comunităţile catolice celebrează sărbătoarea de Paşti, reprezintă expresia cea mai crudă a violenţei dezumanizante şi a înstrăinării de Dumnezeu. Constatând cu îngrijorare că tot mai mulţi creştini în lume devin victime ale atentatelor teroriste, condamnăm aceste atacuri izvorâte din ură şi violenţă. Totodată, trebuie să ne rugăm pentru încetarea acestor violenţe şi să milităm pentru prevenirea lor. Exprimăm compasiune şi solidaritate cu toţi cei care suferă în urma acestor atacuri teroriste", a transmis patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, conform unui comunicat de presă la Patriarhiei.

UPDATE 16.05: 30 de cetățeni străini au murit în urma atacurolor din Sri Lanka, conform CNN.

- 2 cetățeni turci, conform agenției Anadolu;

- mai mulți cetățeni britanici au fost „afectați de explozie”, a precizat Înaltul Comisar al Marii Britanii în Sri Lanka , James Dauris, care n-a putut confirma cu certitudine care e numărul.

UPDATE 15:55: VIDEO: momentul în care una din bombe explodează

UPDATE 15:40: Potrivit oficialilor din Sri Lanka, victimele atacurilor sunt din cel puțin cinci țări, înte care SUA, Marea Britanie, Olanda și Portugalia.

Ministrul olandez de Externe, Stef Block, a confirmat că printre victime e și un cetățean olandez. Și agenția portugheză Lusa a anunțat moartea unui cetățean din Portugalia, scrie BBC News.

Potrivit The Guardian, bilanțul răniților ar fi în jur de 450.

UPDATE 15:07:  BiIanțul atentatelor din Sri Lanka a crescut la 207 de morți și 400 de răniți.

UPDATE 15.00: Potrivit ministrului Reformelor Economice și Distribuției Publice, Harsha de Silva, cel puțin 160 de persoane, „între care probabil și în jur de 30 de străini.”

Totodată, ministrul Apărării, Ruwan Wijewarden, a confirmat că 7 persoane au fost arestate, conform CNN.

UPDATE 14.50: Potrivit presei de stat din China, un cetățean chinez a murit în urma atacurilor. Anterior, agenția Xinhua preciza că patru chinezi au fost răniți în explozie, dar că starea lor e stabilă.

Primele mărturii

Sylvester se afla la slujbă la Biserica Sf. Anton din cartierul Kochchikade din Colombo. „Am auzit explozia, iar apoi acoperișul a căzut pe noi. Am luat copiii și am fugit pe ușa din spate. Dar când am ajuns la spital, l-am văzut pe cumnatul meu la pământ.”

Guvernul din Sri Lanka a blocat temporar accesul la rețelele de socializare, inclusiv Facebook și Instagram, în contextul în care au apărut informații false pe internet, conform CNN.

UPDATE 14.45: Șapte persoane au fost arestate în legătură cu atacul din Sri Lanka, potrivit BBC News.

UPDATE 14:25 Premierul din Sri Lanka a anunţat că bilanţul a crescut la 160 de morţi. Doar 9 dintre aceştia ar fi cetăţeni străini.

UPDATE 13:00 Autorităţile au confirmat că a avut loc a opta explozie în zona Mahawila Gardens din cartierul Dematagoda, tot în Colombo. A fost vorba despre un atentator kamikaze, care s-a detonat înainte de a fi arestat, ucigând trei poliţişti. 

UPDATE 12:25 Guvernul de la Colombo a declarat stare de asediu în toată insula, până luni, la ora locală 6 (2.30, ora României). De asemenea, a fost blocat accesul la reţelele de socializare.

UPDATE 12:20 O a opta explozie s-ar fi înregistrat în cartierul Dematagoda din Colombo.

UPDATE 12:10 O a şaptea explozie a avut loc în zona grădinii zoologice Dehiwala din Colombo. Martorii spun că ar fi cel puţin 2 morţi şi mai mulţi răniţi. Atacul ar fi fost comis cu o grenadă de mână

 

 

UPDATE 12:00 Sunt 156 de morţi, dintre care 35 cetăţeni străini, potrivit Al Jazeera. Naţionalităţile acestora nu au fost încă precizate, dar se ştie că printre ei erau 2 britanici. Pasagerii liniilor aeriene au fost anunţaţi să se prezinte la aeroport cu cel puţin 4 ore înainte. 

UPDATE 11:50 Şcolile din Sri Lanka vor fi închise cel puţin 2 zile din motive de securitate, au anunţat autorităţile

UPDATE 11:30 Informaţii contradictorii privind numărul victimelor - presa locală afirmă că sunt peste 160, în vreme ce agenţiile internaţionale afirmă că sunt doar 138.

UPDATE 11:15 Una dintre bisericile atacate a postat pe Facebook imagini din primele secunde după explozie.

UPDATE 11:00 Au apărut primele imagini din interiorul clădirilor atacate.

UPDATE 10:00 Numărul morţilor a depăşit 150, afirmă CNBC. Conform aceleiaşi surse, ar putea fi în jur de 450 de răniţi. Printre cei ucişi ar fi cel puţin 9 turişti străini.

Dacă aveţi informaţii despre români afectaţi de atentatele din Sri Lanka, vă rugăm să ne trimiteţi pe Facebook sau pe mail.

UPDATE 09:30 Bilanţul a crescut la 100 de morţi, afirmă surse din poliţie citate de Al Jazeera 

UPDATE 09:10 Potrivit BBC, sunt cel puţin 50 de morţi iar bilanţul creşte de la un minut la altul.  Au fost vizate bisericile din Kochchikade, Negombo and Batticaloa, atacate chiar în timpul slujbei de Înviere, şi hotelurile Shangri La, Cinnamon Grand şi Kingsbury. Printre victime ar putea fi şi turişti străini. 

Până acum, atacurile nu au fost revendicate.

UPDATE 08:50 Bilanţul a crescut la 42 de morţi

Primele imagini de la locul atacurilor, în galeria foto

 

Peste 20 de oameni au murit şi câteva sute au fost răniţi duminică într-o serie de explozii produse în mai multe hoteluri şi biserici din Sri Lanka, au anunţat responsabili locali citaţi de Reuters, AFP şi dpa.

Poliţia a precizat că au fost înregistrate şase explozii, în trei hoteluri de lux şi într-o biserică din Colombo, precum şi în alte două biserici din apropiere de capitală, într-un cartier majoritar catolic, în jurul orei locale 8.45. Atacurile asupra lăcaşurilor de cult ar fi fost comise de atentatori-kamikaze

Cel puţin 280 de oameni au fost răniţi în aceste deflagraţii, a afirmat directorul spitalului naţional din Colombo.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Atentat sinucigaş comis de 2 femei kamikaze. Gruparea jihadistă care l-ar fi plănuit
Atentat sinucigaş comis de 2 femei kamikaze. Gruparea jihadistă care l-ar fi plănuit

Cel puţin cinci persoane au murit şi 32 au fost rănite grav într-un dublu atac sinucigaş care a avut loc în oraşul nigerian Maiduguri, sâmbătă seară.

Atentat la o ceremonie publică din Afganistan. Un înalt oficial ar fi printre victime
Atentat la o ceremonie publică din Afganistan. Un înalt oficial ar fi printre victime

Două explozii s-au produs sâmbătă la o sărbătoare publică în oraşul afgan Lashkar Gah şi există temeri că guvernatorul provinciei Helmand a fost rănit, au afirmat pentru Reuters oficiali de securitate şi un martor.

Trei femei s-au aruncat în aer, provocând morți și răniți. Pe cine vizau cele trei sinucigașe
Trei femei s-au aruncat în aer, provocând morți și răniți. Pe cine vizau cele trei sinucigașe

Trei femei s-au aruncat în aer într-un atentat sinucigaș ce i-a vizat, vineri, pe cei care se retrag din ultima redută a Statului Islamic, din estul Siriei.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.