Fructele exotice au întrecut carnea de porc în alimentaţia romanilor. Mâncăm pâine şi cartofi mult mai rar
E vorba despre statistici oficiale care arată că în 2016 am consumat peste 34 de kg de banane, portocale şi kiwi, versus 33 de kg de carne, în medie, de persoană, pe an.
Aceleaşi date conturează scăderi şi la pâine, zahăr şi cartofi, dar şi un record în privinţa consumului de castraveţi. Nutriţioniştii spun că încep să-şi facă efectul îndemnurile repetate la o alimentaţie sănătoasă.
Cele mai multe alimente de pe masa romanilor sunt cele vegetale, arata datele Institutului Naţional de Statistică, valabile pentru anul 2016.
O premieră ar fi faptul ca fructele exotice, adică bananele, portocalele, mango, avocado, ananas şi kiwi au ajuns la un consum de peste 34 de kilograme pe an, în medie.
Asta înseamnă ca fructele meridionale au întrecut consumul de carne de porc, de aproape 33 de kilograme pe an.
De unde vin aceste schimbări?
Şerban Damian, nutriţionist: "Cred că educaţia nutriţională începe să se facă simţită şi efectele ei se reflectă în alegerile alimentare ale romanilor. Faptul că se spune tot mai frecvent să consumăm fructe şi legume proaspete, să mai renunţăm la făinoase, la zahărul procesat şi la produsele care conţin astfel de zaharuri".
Dintre legume, fasolea, cartoful, varza şi ceapă sunt în uşoara scădere. Creşte în schimb castravetele, care şi-a bătut recordul anul acesta, am consumat peste 9,5 kilograme pe cap de locuitor, de trei ori mai mulţi castraveţi decât mâncăm în anul 1990. Şi cea mai mare parte din producţie este românească.
Un fermier din Işalniţa, judeţul Dolj, a scos 30 de tone dintr-un singur solar anul trecut, motiv pentru care a dublat cantitatea cultivată pentru anul acesta.
O altă veste bună este că a scăzut consumul de zahăr şi zaharuri cu 3,6 grame pe zi în medie, adică aproape o linguriţă de zahăr în minus.