Iarna aceasta vom avea legume și fructe autohtone. Agricultorii au făcut investiții cu fondurile UE
Legumele şi fructele româneşti au locul lor de cinste în această iarnă.
Agricultorii inspiraţi au investit în depozite automatizate şi au păstrat, în condiţii speciale, recolta din acest an. Aşa că vom putea cumpăra morcovi, pătrunjel, ţelina, ceapă sau sfeclă autohtone, care intră în competiţie cu marfa din import.
Un agricultor din comuna Viişoara, de lângă Turda, a accesat fonduri europene şi le-a investit în depozitul său de legume, care are o capacitate de 600 de tone. A izolat toată clădirea şi a cumpărat box-paleti, în care ţine acum 350 de tone de varză şi 100 de tone de cartofi.
Ludovic Lenghel, agricultor: "E foarte important să reduci pierderile. Noi încă de la recoltare punem varza în box paleţi, o lăsăm să se răcească 2-3 nopţi într-un alt depozit, apoi o aducem aici. Trebuie menţinută o temperatură constantă de 2-3 grade. Se păstrează bine până în lună martie."
În acest depozit automatizat de lângă Galaţi, unul dintre cei mai mari producătorii are sute de tone de morcovi, pătrunjel, ţelină, ridichii, ceapă sau sfecla. Toate sunt ţinute în condiţii speciale şi verificate constant.
Pentru a păstra rădacinoasele pe termen lung, este nevoie de un control permanent al umidităţii şi temperaturii. Pentru ceapă, în mod special, trebuie asigurată şi ventilaţia continua.
Fermierii au făcut un pariu pe care speră să-l câştige. Cu cât ţin recolta mai mult în depozite, cu atât cresc preţurile şi profitul lor.
Lucica Tânașa, inginer agronom: "Nu le vindem imediat ce le recoltăm, deoarece preţul este foarte mic. Fiind multă marfă, ceilalţi producători neavând depozite, ei caută să vândă la cel mai mic preţ. Şi atunci noi preferăm să le mai ţinem un pic în depozit, să vindem în ferestrele iernii, când se cauta şi nu se mai găseşte pe câmp, mai ieftin."
Acum când piaţa e plină de importuri, fermierii obţin preţuri aproape duble faţă de lunile de vară şi toamnă.