Foie Gras-ul romanesc a intrat in meniurile bucatarilor. Cati bani se scot din afacerea cu rate indopate

×
Codul embed a fost copiat

De cateva luni, in meniurile oferite gurmanzilor de bucatarii romani specializati in foie gras, a aparut si pateul din ficat de rata autohtona.

Este drept, ficatul ratelor romanesti, crescute liber in fermele de la noi, este mai mic decat cel provenit de la pasarile ingrasate fortat in Franta, Bulgaria sau Ungaria. Dar costa jumatate din pretul celui de import si are cautare in restaurante. Si uite asa, drobul si pasta de ficat cu jumari ajung si ele in localuri, la preturi mult mai mici.

O portie de foie gras cu smochine costa 60 de lei, adica un pate de ficat gras, de la o rata bulgareasca indopata. Un platou cu pateu din ficat de rata de-a noastra, crescuta pe langa Baia Mare, costa 30 de lei.

“Este mult mai mic, undeva la 100 de grame, pe cand cel indopat e la 600 de grame”, povesteste bucatarul Eduard Istoc.

Pentru sase restaurante de top din Capitala a fost riscant sa le ofere clientilor un fel frantuzesc exclusivist facut din rata romaneasca.

Citește și
Chefi
Chef Patrizia si Chef FOA, la Sarbatoarea Gustului. Festivalul a adus la Bucuresti cei mai buni 20 de bucatari din Europa
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

“Noi fiind un local de foie gras, se comanda mult foie gras, dar e preferat si pateul. Chiar la Revelionul trecut am facut un pate de ficat, dintr-o rata autohtona”, explica Anne Marie Parlog, proprietarul unui restaurant din capitala.

Asa ca pateul de rata morosanca si-a facut cuib in cateva meniuri luxoase.

Din crescatorie, ficatul crud pleaca la 80 de lei kilogramul. Aici, afacerea a fost pornita cu o mie de pasari de rasa locala.

“Cam din cinci rate reusim sa facem o portie de 200 de grame. Grasimea rezultata de la jumari se amesteca cu pateul tocat, cu mirodenii si devine o baza pentru pateul de ficat. Vreau sa va spun ca nu poti manca mult”, spune razand Horia Andreicut, proprietarul afacerii.

Culmea e ca romanii, pentru care pateul a insemnat zeci de ani o pasta de pui sau porc in aluminiu, au inceput sa caute ficatul de rata nu doar in restaurant, ci si pe rafturi.

Pentru ca sunt departe de randamentul cresterii fortate, asemenea mici afaceri nu pot sustine cresterea ridicata, din ultimii ani, care vine din partea fabricilor de pate industrial. Pentru ca nu au gasit in Romania furnizori care sa le ofere un flux suficient si calitate constanta, producatorii importa ingredientul principal pentru conservele premium din Ungaria.

Asadar, crescatorii au doua directii, ori sa extinda fermele cu rase comune, ori sa deschida hale de ingrasare, care ar aduce, cu fiecare ficat recoltat, profituri duble.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Alin Prunean, ardeleanul care a transformat mierea in produs de lux si i-a invatat si pe altii valoarea muncii cinstite
Alin Prunean, ardeleanul care a transformat mierea in produs de lux si i-a invatat si pe altii valoarea muncii cinstite

A dus miere cu ciuperci pana la Curtea Regala a Marii Britanii si vinde arta odata cu delicatesele apicole pe care le produce.

Chef Patrizia si Chef FOA, la Sarbatoarea Gustului. Festivalul a adus la Bucuresti cei mai buni 20 de bucatari din Europa
Chef Patrizia si Chef FOA, la Sarbatoarea Gustului. Festivalul a adus la Bucuresti cei mai buni 20 de bucatari din Europa

Faptul ca romanii isi rafineaza la propriu gusturile o demonstreaza cu siguranta tot mai multe evenimente culinare organizate special in acest sens.

Afacerea care i-a imbogatit pe doi romani. Povestea de succes a sotilor Constantinescu, care au dat lovitura cu... rapanele
Afacerea care i-a imbogatit pe doi romani. Povestea de succes a sotilor Constantinescu, care au dat lovitura cu... rapanele

Rapanele, delicatese inca necunoscute pentru romani, i-au ajutat pe doi soti din Bucuresti sa prospere.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.