Foie Gras-ul romanesc a intrat in meniurile bucatarilor. Cati bani se scot din afacerea cu rate indopate
De cateva luni, in meniurile oferite gurmanzilor de bucatarii romani specializati in foie gras, a aparut si pateul din ficat de rata autohtona.
Este drept, ficatul ratelor romanesti, crescute liber in fermele de la noi, este mai mic decat cel provenit de la pasarile ingrasate fortat in Franta, Bulgaria sau Ungaria. Dar costa jumatate din pretul celui de import si are cautare in restaurante. Si uite asa, drobul si pasta de ficat cu jumari ajung si ele in localuri, la preturi mult mai mici.
O portie de foie gras cu smochine costa 60 de lei, adica un pate de ficat gras, de la o rata bulgareasca indopata. Un platou cu pateu din ficat de rata de-a noastra, crescuta pe langa Baia Mare, costa 30 de lei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
“Este mult mai mic, undeva la 100 de grame, pe cand cel indopat e la 600 de grame”, povesteste bucatarul Eduard Istoc.
Pentru sase restaurante de top din Capitala a fost riscant sa le ofere clientilor un fel frantuzesc exclusivist facut din rata romaneasca.
“Noi fiind un local de foie gras, se comanda mult foie gras, dar e preferat si pateul. Chiar la Revelionul trecut am facut un pate de ficat, dintr-o rata autohtona”, explica Anne Marie Parlog, proprietarul unui restaurant din capitala.
Asa ca pateul de rata morosanca si-a facut cuib in cateva meniuri luxoase.
Din crescatorie, ficatul crud pleaca la 80 de lei kilogramul. Aici, afacerea a fost pornita cu o mie de pasari de rasa locala.
“Cam din cinci rate reusim sa facem o portie de 200 de grame. Grasimea rezultata de la jumari se amesteca cu pateul tocat, cu mirodenii si devine o baza pentru pateul de ficat. Vreau sa va spun ca nu poti manca mult”, spune razand Horia Andreicut, proprietarul afacerii.
Culmea e ca romanii, pentru care pateul a insemnat zeci de ani o pasta de pui sau porc in aluminiu, au inceput sa caute ficatul de rata nu doar in restaurant, ci si pe rafturi.
Pentru ca sunt departe de randamentul cresterii fortate, asemenea mici afaceri nu pot sustine cresterea ridicata, din ultimii ani, care vine din partea fabricilor de pate industrial. Pentru ca nu au gasit in Romania furnizori care sa le ofere un flux suficient si calitate constanta, producatorii importa ingredientul principal pentru conservele premium din Ungaria.
Asadar, crescatorii au doua directii, ori sa extinda fermele cu rase comune, ori sa deschida hale de ingrasare, care ar aduce, cu fiecare ficat recoltat, profituri duble.