Fermierii români investesc milioane de euro în creşterea de sturioni. Cât costă kilogramul

01-10-2017 19:03

România se întoarce printre ţările care consumă şi exportă unul dintre cei mai valoroşi peşti din lume: sturionul. Zeci de ferme specializate în creşterea şi reproducerea lor şi-au făcut loc pe piaţă într-o luptă inegală cu braconierii din Delta.

Fermierii au investit milioane de euro, iar profitul a apărut abia după 7 ani. În sprijinul lor vin şi câţiva liceeni din Galaţi care au reuşit să construiască un sistem de roboţi cu ajutorul cărora fermele de sturioni pot fi automatizate în întregime.

Singurele populaţii viabile de sturioni sălbatici din Europa se află în sectorul de Dunăre împărţit de România şi Bulgaria, dar aceste specii -un deliciu culinar- sunt la un pas de dispariţie în cauza braconajului. Cei care vor totuşi să se bucure de carne de sturion sau caviar au o alternativă: crescătoriile.

O fermă piscicolă găsim la Horia, în Tulcea. Familia Maereanu a investit aproape 20 de milioane de euro, o parte din fonduri europene, în crescătorie, dar şi într-un program de cercetare şi obţinere de specii noi. Preluarea fondurilor implică şi obligativitata popularii Dunării cu un număr de exemplare.

Marilena Maereanu, doctor departament cercetare fermă de sturioni: "Ne-a venit ideea să facem o fermă de sturioni să îi reproducem în captivitate, să îi lăsăm pe cei din Dunăre să supravieţuiască pentru că vin de milioane de ani şi ar fi frumos că şi urmaşii noştri să se bucure de ei."

În bazinele exterioare sunt monştri de peste 2 metri şi sute de kilograme greutate. Un kilogram de carne de sturion costă 40 de lei, iar caviarul, 3000 de lei kilogramul.

Cel mai scump produs este caviarul de nisetru imperial, care se vinde cu 10 mii de lei kilogramul. Fermierii spun însă că mulţi proprietari de restaurante preferă să cumpere de la braconieri.

Marilena Maereanu doctor departament cercetare fermă de sturioni: "Sunem foarte dezamăgiţi că nu există un control riguros şi să se stopeze braconajul. Tentaţia este foarte mare pentru că o femelă de morun poate să îi genereze braconierului 20-30 de mii de lei, poate şi mai mult."

Milioanele de euro se obţin din vânzările la negru şi nu de către fermele de sturioni. Spre exemplu, un kilogram de caviar costă pe piaţă neagră din marile capitale ale lumii cu 2500- 3000 de euro.

În România, sturionul este folosit în ciorbă de peste- numită storceac- dar şi fript pe grătar.

Pentru a-i ajută pe crescătorii de sturioni, mai mulţi liceeni din Galaţi au inventat roboţii specializaţi în creşterea acestor peşti imperiali. Cu această idee, ei vor participa la Olimpiada Internaţională de Robotică în noiembrie în Costă Rică.

Robotul lor se alimentează de la soare şi hrăneşte automat sturionii, curate bazinele, filtrează apă, verifică temperatura şi concentraţia de oxigen şi măsoară peştii, pentru a află dacă au ajuns la maturitate.

Din cauza braconajului, în ciuda reprizelor de repopulare a Dunării, numărul de exemplare nu a crescut.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26