Braconajul de sturion face ravagii pe Dunare. Plasa uriasa, ce ar putea fi intinsa de la Tulcea la Galati, confiscata
Braconajul face ravagii in Delta Dunarii si Marea Neagra. Este concluzia unei ample actiuni care este inca in derulare, in care sunt implicate Garda Nationala de Mediu si Inspectoratul General al Politiei Romane.
Comisarii au descoperit kilometri intregi de plase interzise de lege, pe care braconierii le intinsesera in zone protejate. Exemplarele de sturioni care au fost gasite in viata, prinse in aceste unelte, au fost eliberate in Dunare.
Chiar la iesirea in Marea Neagra, comisarii Garzii de Mediu au descoperit o plasa ilegala in care fusesera capturate mai multe exemplare de sturioni, specie protejata in tara noastra. Pentru ca pot scoate bani buni pe icrele negre, braconierii nu mai tin cont de nimic.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
17 comisari si politisti, cu sapte ambarcatiuni, au controlat mai multe zone protejate din Delta si s-au ingrozit de ceea ce au gasit. Numai in primele doua zile de verificari au dat amenzi de peste 12.000 de lei.
Mihai Cioceanu, purtator de cuvant Garda Nationala de Mediu:
"Au fost vizate lacurile interioare si zona litorala a Marii Negre. Au fost confiscate 11 setci specializate in prinderea sturionilor, sapte vintire pentru prinderea tiparilor, s-au confiscat 80 de kilograme de peste si au fost redate mediului natural 11 exemplare de sturion."
Puse cap la cap, sculele ilegale de pescuit care au fost capturate de la inceputul anului, numai in Delta Dunarii, ar putea fi intinse de la Tulcea, la Galati.
Si capcanele pentru mistreti sau alte animale salbatice au fost ridicate in vederea confiscarii. Braconajul a capatat o asemenea amploare in tara noastra si din cauza sanctiunilor foarte blande. Legea Deltei nu a mai fost modificata din 2001.
Comisar Mircea Pupaza, Garda Nationala de Mediu: "Din cate stiu eu, nu a facut nimeni inchisoare pentru asta. Au fost cazuri in care, prin decizie judecatoreasca, "a gresit omul!" Si s-a transformat din infractiune in sanctiune contraventionala de tip avertisment. Sunt sanctiunile contraventionale de la 35 de lei, la 200 de lei. Nu poti face fata cu o asemenea legislatie."
In urma controalelor, a fost confiscata si barca unor braconieri, pe numele carora au fost deschise dosare penale.