Fermierii din Brasov au descoperit cheia succesului si si-au dublat profitul. "Daca nu ne unim, nu putem face treaba"
Afacerile magazinelor locale, aprovizionate direct de micii fermieri, merg atat de bine incat multi proprietari si-au facut planuri de extindere.
Si producatorii care pana acum au ezitat sa se asocieze si au preferat sa-si vanda marfa pe cont propriu si-au dat seama ca impreuna sunt mai puternici. Iar clientii se inmultesc.
Doi gospodari din Bran si-au deschis, in centrul comunei, o bacanie dichisita. Vand cu succes preparate din carne, branzeturi, dulceturi, cozonaci si prajituri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gustul dulciurilor este cel clasic, al copilariei. Bucataresele respecta retete vechi si folosesc intotdeauna ingrediente autohtone.
Bucatareasa: "Am pregatit torturi cu branza locala, traditionala a noastra de la Bran, branza de vaca, crema de branza, smantana."
Pana sa se incumete sa-si deschida propriul magazin, toate produsele ajungeau la intermediari sau in supermarketuri. Gospodarii erau astfel fortati de imprejurari sa vanda mai ieftin. De exemplu, pentru un kilogram de telemea castigau doar 10 lei. Acum insa, castigul lor este dublu.
Laurentiu Dragan, patron magazin: "Preturile, fata de ce e in supermarket, clar sunt altele, vorbim de alta calitate, vorbim de o specificitate a lui si de un produs care nu e facut pe scara larga, e facut in mici gospodarii."
Incurajati de acest model, cei 220 de membri ai Asociatiei Crescatorilor de Animale din Bran au apelat la banii europeni, pentru a-si deschide si ei propriul magazin. Asa ca au cerut un ajutor de 100 de mii de euro.
Serban Enescu, fermier: "Pana acum le vindeam la intermediari, de acasa, la pret mic sa castige si ei, aia ne oferea, nu ne convenea, dar nu aveam incotro. Acum toata lumea si-a dat seama ca daca nu ne unim, nu putem face treaba, avem cu totul alta putere."
800.000 de turisti ajung anual in zona Bran si majoritatea tin sa plece acasa cu preparate locale.
La Sibiu, cativa tineri intreprinzatori au ajuns sa aiba 5 magazine in care vand carne, fructe si legume de la micii producatori locali.
Andrei Dragan, reprezentant magazin: "Avem suc de pere si mere de Sighisoara, diverse zacusti cu ciuperci, picante si alte muraturi de langa alba. Avem otet de coacaze si visine si de mere facut in butoaie de lemn. Vin alb din Sebes."
Aceste produse sunt puse la vanzare si online. Preturile sunt similiare cu cele din supermarketuri.