Statul a pus la bataie 124 de milioane de euro, bani nerambursabili, dar putini vor sa ii acceseze. Programul, un esec

×
Codul embed a fost copiat

Programul "Prima impadurire" se apropie de un esec. Lansat in toamna anului trecut si prelungit pana la sfarsitul lunii martie, programul se adreseaza celor care au teren agricol si vor sa-l impadureasca pe banii statului.

Cu toate acestea au fost inregistrate doar 55 de cereri la nivel national. Sunt judete in care nimeni nu a solicitat bani pentru impadurire. Asta in timp ce padurile noastre dispar cu o viteza ametitoare. Hotii taie ilegal trei hectare in fiecare ora.

Fermier, ia pamant in mana: "Este un teren care este pretabil pentru impadurit pentru ca nu avem siguranta culturilor, este inundat."

Ion Dumbrava din Filiasi judetul Dolj vrea sa impadureasca opt hectare. Terenul se afla la cateva sute de metri de Jiu si este inundat in fiecare an.

Citește și
munte
In padurile si muntii din Romania traiesc animale salbatice pe cale de disparitie in Europa. Cat costa "vanatoarea" de urme
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ion Dumbrava, fermier: "Dupa studiul pedologic se preteaza salcamul, un arbust care creste foarte repede. In al doilea rand, eu sunt un mare apicultor si dupa cum se stie la un hectar peste o tona de miere se produce."

In Dolj din pacate doar 11 fermieri au solicitat sprijin pentru a beneficia de programul "prima impadurire", desi in sudul tarii pamantul arabil tinde tot mai mult sa se transforme in desert. In aceste conditii autoritatile ii indeamna pe locuitori sa se asocieze.

Adela Tuca, consilier superior APIA Dolj: "Este foarte benefic si pentru locuitori si pentru primarii sa faca asociatii pentru ca nu toti locuitorii au suprafete de minim un hectar, atat cat cere impadurirea."

Programul guvernamental le acorda celor care vor sa planteze paduri 6.000 de euro de hectar in primul an, iar in urmatorii 12 ani cate 2.700 de euro de hectar anual.

Cu toate acestea, proprietarii de terenuri nu s-au grabit sa se inscrie. Unii spun ca sunt descurajati de conditii: mai intai trebuie sa dea ei banii, apoi sunt decontati de stat. Copacii sunt alesi cu ajutorul unui specialist si pot fi plantati doar puieti.

Asa se face ca la Arad de exemplu un singur solicitant si-a facut curaj sa acceseze proiectul. Familia Oltean locuieste la aproximativ trei km de oras si vrea sa impadureasca sapte hectare pentru ca terenul nu este bun pentru culturi.

Liliana Oltean, proprietar teren: "Proiectul trebuie suportat de noi si abia dupa stam cu frica sa zicem va fi sau nu va fi trecut pragrul, dar eu am speranta si asta moare ultima. Celor care vor sa acceseze acest program trebuie sa aiba curaj sa puna piciorul in prag si sa nu se lase intimidate. Daca vrei si lupti poti, asta este deviza dupa care am pornit."

Mihaela Cancel, director executiv APIA Arad: "Fermierii nostri s-au interesat, au fost foarte multe telefoane insa nu s-a materializat, dar mai sunt inca doua persoane care urmeaza sa vina si sa depuna eventual o cerere sau sa faca primul pas pentru accesarea."

In program se pot inscrie si primariile care vor sa planteze cu banii statului perdele forestiere in jurul localitatilor, care sa opreasca zapada adusa de viscol. Doritorii nu pot lua mai mult de sapte milioane de euro pentru "Prima impadurire". Programul beneficiaza de fonduri totale de 124 milioane de euro.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Lovitura primita de colosul austriac Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din Romania
Lovitura primita de colosul austriac Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din Romania

Lovitura dura primita vineri de colosul austriac Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din Romania, dar si o gura de aer pentru padurile noastre.

In padurile si muntii din Romania traiesc animale salbatice pe cale de disparitie in Europa. Cat costa
In padurile si muntii din Romania traiesc animale salbatice pe cale de disparitie in Europa. Cat costa "vanatoarea" de urme

Padurile Romaniei ofera peisaje superbe, iar in muntii nostri traiesc animale care in Europa sunt pe cale de disparitie.

"O, brad frumos, neputincios/ Toporul tot te vede". Modul original in care au protestat copiii fata de defrisari, la Ateneu

Protest inedit marti seara, la Ateneul Roman. Colindul "O, brad frumos" a fost rescris aproape in totalitate, pentru a atrage atentia asupra defrisarilor masive din Romania.

Padure furata copac cu copac, la doi pasi de Bucuresti.
Padure furata copac cu copac, la doi pasi de Bucuresti. "Divizia verde" care ar trebui sa ne salveze codrii

Dupa ani de taieri ilegale, Romania ramane fara paduri, iar autoritatile nu au solutii. In cinci ani doar 500 de dosare penale au ajuns in instanta.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.