Statul a pus la bataie 124 de milioane de euro, bani nerambursabili, dar putini vor sa ii acceseze. Programul, un esec
Programul "Prima impadurire" se apropie de un esec. Lansat in toamna anului trecut si prelungit pana la sfarsitul lunii martie, programul se adreseaza celor care au teren agricol si vor sa-l impadureasca pe banii statului.
Cu toate acestea au fost inregistrate doar 55 de cereri la nivel national. Sunt judete in care nimeni nu a solicitat bani pentru impadurire. Asta in timp ce padurile noastre dispar cu o viteza ametitoare. Hotii taie ilegal trei hectare in fiecare ora.
Fermier, ia pamant in mana: "Este un teren care este pretabil pentru impadurit pentru ca nu avem siguranta culturilor, este inundat."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ion Dumbrava din Filiasi judetul Dolj vrea sa impadureasca opt hectare. Terenul se afla la cateva sute de metri de Jiu si este inundat in fiecare an.
Ion Dumbrava, fermier: "Dupa studiul pedologic se preteaza salcamul, un arbust care creste foarte repede. In al doilea rand, eu sunt un mare apicultor si dupa cum se stie la un hectar peste o tona de miere se produce."
In Dolj din pacate doar 11 fermieri au solicitat sprijin pentru a beneficia de programul "prima impadurire", desi in sudul tarii pamantul arabil tinde tot mai mult sa se transforme in desert. In aceste conditii autoritatile ii indeamna pe locuitori sa se asocieze.
Adela Tuca, consilier superior APIA Dolj: "Este foarte benefic si pentru locuitori si pentru primarii sa faca asociatii pentru ca nu toti locuitorii au suprafete de minim un hectar, atat cat cere impadurirea."
Programul guvernamental le acorda celor care vor sa planteze paduri 6.000 de euro de hectar in primul an, iar in urmatorii 12 ani cate 2.700 de euro de hectar anual.
Cu toate acestea, proprietarii de terenuri nu s-au grabit sa se inscrie. Unii spun ca sunt descurajati de conditii: mai intai trebuie sa dea ei banii, apoi sunt decontati de stat. Copacii sunt alesi cu ajutorul unui specialist si pot fi plantati doar puieti.
Asa se face ca la Arad de exemplu un singur solicitant si-a facut curaj sa acceseze proiectul. Familia Oltean locuieste la aproximativ trei km de oras si vrea sa impadureasca sapte hectare pentru ca terenul nu este bun pentru culturi.
Liliana Oltean, proprietar teren: "Proiectul trebuie suportat de noi si abia dupa stam cu frica sa zicem va fi sau nu va fi trecut pragrul, dar eu am speranta si asta moare ultima. Celor care vor sa acceseze acest program trebuie sa aiba curaj sa puna piciorul in prag si sa nu se lase intimidate. Daca vrei si lupti poti, asta este deviza dupa care am pornit."
Mihaela Cancel, director executiv APIA Arad: "Fermierii nostri s-au interesat, au fost foarte multe telefoane insa nu s-a materializat, dar mai sunt inca doua persoane care urmeaza sa vina si sa depuna eventual o cerere sau sa faca primul pas pentru accesarea."
In program se pot inscrie si primariile care vor sa planteze cu banii statului perdele forestiere in jurul localitatilor, care sa opreasca zapada adusa de viscol. Doritorii nu pot lua mai mult de sapte milioane de euro pentru "Prima impadurire". Programul beneficiaza de fonduri totale de 124 milioane de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: fermieri, pamant, impadurire, program, terenuri, defrisari, prima impadurire,
Dată publicare:
23-02-2017 20:44