Producatorii de rosii promit legume proaspete si preturi corecte la vara. Cate mii de euro au primit de la stat


Ultimul update: Vineri 27 Ianuarie 2017 07:00
Data publicarii: Marti 24 Ianuarie 2017 18:53
Categorie: Stiri Sociale

Producatorii de rosii privesc cu speranta anul agricol si promit ca la vara vom manca legume proaspete, la preturi corecte.

Dupa un inceput de iarna grea, cu temperaturi aproape polare, care i-au determinat sa consume mult combustibil, pentru incalzirea serelor, fermierii asteapta acum, sa primeasca ajutorul de la stat de 3.000 de euro.

Banii le vor amortiza o parte din cheltuieli".

Fermier: "Rasadurile semanate pe 30 decembrie urmeaza sa ajunga pe piata pe 1-5 mai."

Regina legumelor, cum este supranumita de fermieri rosia, a avut de suferit in aceasta iarna.

Gerul si viscolul au distrus multe solarii si unele afaceri erau in pericol sa se prabuseasca. Statul a intevenit iar ajutorul acordat de Guvern, de 3.000 de euro pe an, timp de 5 ani, va acoperi o parte din cheltuielile, iar pretul va fi acelasi ca anul trecut.

Marius Sprancenatu, fermier: "E foarte greu sa le producem la timpul asta, din pricina combustibilului, a serelor care trebuie incalzite, daca vom fi ajutati cu aceasta suma, macar am mai scoate din cheltuielile de zi cu zi, pretul corect ar fi undeva la 5 lei pe kilogram, dar sa fie constant. Nu prima data sa fie 12 lei, apoi sa le dam cu 5 bani."

Legumicultorii sustin ca rosiile sunt foarte pretentioase, iar cultivarea lor ii costa mult. De aceea in alti ani au preferat ardeii grasi in locul lor.

Gheorghe Domnicu, fermier: "Trebuie sa le oferi o temperatura noaptea de 10-15 grade si ziua 20-25 de grade. Anul trecut am avut 100 de tone de carbune si 50-60 de tone de lemne, iar anul asta 130 de tone de carbune si 70 de lemne."

Oamenii sustin ca primele rosii de pe piata vor fi romanesti, din soi autohton.

Fermier: "Rosiile romanesti vor iesi prima data pe piata. Rosia romaneasca este mult mai dulce si cu pielita mai subtire, noi vrem la 1 mai, apoi ies toate solariile care nu au temperatura cum o avem noi."

Pentru a putea beneficia de ajutorul de la Guvern de 3.000 de euro, fermierii trebuie sa detina cel putin 1.000 de mp de teren si sa obtina o productie de minimum 2 kilograme de rosii pe metrul patrat.

De asemenea, ei trebuie sa iasa pe piata pana la jumatatea lunii mai, o conditie dificil de indeplinit.

Reporter: "Aceasta masura va influenta preturile?"

Aurel Mone, Sindicatul Producatorilor Agricoli Olt: "Da, nu cred ca va mai fi oscilatii de pret al tomatei pentru ca in anii anteriori erau putini care veneau cu o rosie timpurie, atunci se specula si crestea."

Pana acum, acest ajutor era acordat doar in caz de calamita.


 

VIDEO PROTVPLUS.RO