Klaus Iohannis i-a indemnat pe fermieri sa isi promoveze produsele traditionale in strainatate
Cumparam in nestire mancare de la straini, in loc sa le vindem noi bunatati made in Romania. Anul trecut de pilda, exporturile de produse alimentare au scazut cu 7 procente fata de 2014.
Aflat in vizita la targul agricol din Capitala, Klaus Iohannis i-a indemnat pe fermieri sa invete sa isi promoveze produsele traditionale si in strainatate.
Asa ne putem promova bunatatile traditionale, spun cativa studenti care si-au creat propriul vin si au venit la targul agricol sa-i ajute si pe altii sa-si vanda produsele.
Klaus Iohannis: "Este limpede ca promovarea produselor romanesti trebuie sa fie un imperativ al dezvoltarii agriculturii noastre.
Sincron Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: "Trebuie sa protejam exporturile, asta o fac toti in afara de Romania. "
Camelia Ghican este singura care mai produce cornetul boieresc de acum 200 de ani, scaldat in nuca fin macinata si crede produsul ei le-ar alina dorul de casa romanilor plecati peste hotare.
Camelia Ghican: "Acest desert minunat era servit la palat de catre domnitele care se retrageau in salon sa guste o cafea fina. Povestea am preluat o de la nepoata ultimului cofetar a boierilor Ghica. Intentionam sa ne marim capacitatea de productie si sa o trimitem romanilor din strainatate."
La targ am dat peste un alt produs, de calibru: cel mai mare burduf de la Bran. E din piele naturala, cusut cu ata.
Comerciant: "E vedeta targului, cel mai mare burduf, nu mai pot sa-l tin."
Reporter: "Cate kilograme are?"
Comerciant: "In jur de 50 si ceva."
Comerciant: "E un burduf special, pana duminica nu-l incep."
Pana atunci insa, putem gusta din gama de dulceturi sofisticate, care se vand si in Germania sau Olanda.
Ramona Pop: "Noi le adaptam sa zic asa noilor cerinte. Este vorba de dulceata de ceapa cu coacaz rosu, iar in 2017? Ceva produse cu hrean!"
Ca la orice targ agricol, la standurile cu mancare traditionala era cea mai mare coada. Iar dupa o pastrama de oaie in bait, pomana porcului sau carne de porc in sos de ceapa, cel mai bine merge un must.
Strugurii proaspeti au ajuns aici tocmai din Pietroasele unde se coc soiurile Merlot. Cei prezenti la targ pot vedea cum se transforma pe loc intr un must delicios.
Teascurile sunt pline ochi de licoare care se vinde cu 5 lei paharul. Daca nu ati ajuns joi la targ puteti gusta din bunatatile toamnei pana duminica.
Sursa: Pro TV
Etichete: targ, promovare, vin, produse traditionale, macare,
Dată publicare:
03-11-2016 18:07