Facultatea de Medicina din Cluj, luata cu asalt de studentii straini. De ce vin cu miile sa invete in Romania
Fenomen inedit la Facultatea de Medicina din Cluj-Napoca. O multime de tineri nascuti in strainatate, ai caror parinti au trait si au invatat in Romania, vin sa studieze la noi medicina, asa cum au facut ai lor.
Aici se invata scoala adevarata, spun ei, iar studiile costa mai putin decat peste hotare.
Trist e insa ca atunci cand termina, cei mai multi isi doresc sa profeseze tot in strainatate. Elizabeth s-a nascut in Canada, iar in toamna s-a inscris la Facultatea de Medicina din Cluj-Napoca, la grupa internationala. Model i-a fost mama, care a terminat aceeasi facultate.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Cel mai important lucru este faptul ca aici ai sansa ca, din primul an, sa lucrezi cu pacientul. In alte tari, nu vreau sa exagerez, dar termini toata partea teoretica si nu ai sansa sa lucrezi cu bolnavii", spune Elizabeth.
In Canada, sistemul de invatamant este diferit. In primul rand, ca sa devii medic, trebuie mai intai sa urmezi cateva programe de pregatire, care dureaza intre 3 si 4 ani. Abia apoi te poti inscrie la facultate. In plus, si cheltuielile pentru un an de studiu sunt mai ridicate in strainatate decat la noi.
In Canada, un student cheltuie in fiecare an aproximativ 20.000 de euro, bani care includ taxa de studii, cazare sau masa. In Romania, aceleasi cheltuieli se ridica la doar 10.000 de euro.
Alexandra a ales, de asemenea, sa invete la Cluj. A venit din Suedia, la sfatul unei prietene: "In Suedia este foarte greu sa intri la medicina, in facultate. Apreciez cum se comporta lumea. E o tara calda si frumoasa."
Dupa ce vor obtine diploma, tinerele spun insa ca nu vor ramane in tara, deoarece salariile doctorilor de aici sunt prea mici.
"Sa incerc mai multe domenii, sa ma pot decide in ce vreau sa ma specializez, asta in Suedia. Bineinteles, mi-ar fi placut sa vin sa inapoi, sa vad cum e locul de munca aici", spune Alexandra.
Numai anul acesta, la Facultatea de Medicina din Cluj, au venit sa studieze 2.200 de tineri, din 64 de tari.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, studenti, straini, medicina, facultatea de medicina,
Dată publicare:
09-12-2014 08:20