Medicii care s-au intors in Romania pentru a-i salva viitorul. "Nu as vrea ca fiul meu sa nu stie cine ii e familia"

×
Codul embed a fost copiat

Romania are viitor pentru ca are cine sa o salveze. Intr-un sistem sanitar in deriva, o mana de medici merg impotriva curentului: s-au intors din strainatate sau au refuzat contracte generoase pentru a face aici medicina pentru oameni.

Au dezgropat vechile principii ale medicinei care pun in centrul atentiei pacientii. Le vorbesc pe limba lor cu empatie. Iar toate astea se intampla intr-un spital privat din Bucuresti, unde fondatorii, de profesie medici, iau doar salarii, iar profitul il investesc in vieti salvate gratuit si cursuri de supraspecializare pentru medicii rezidenti care vor sa ramana in tara.

Cristina Mihoc e unul din putinii rezidenti neurochirurgi care n-au plecat din tara. Sotul ei, tot medic, a plecat in Anglia cand si-au dat seama ca, financiar, nu pot supravietui. "Cel mai mult am castigat in august cand am avut opt garzi si am castigat 27 de milioane" a povestit ea. In Timisoara locuieste impreuna cu fiul lor de cinci ani si bunica intr-un apartament cu doua camere oferit de spital in care poate sta pana la terminarea rezidentiatului. Inca din vara a inceput sa faca planuri pentru viitorul profesional. Prima optiune: strainatatea.

Reporter:De ce te-ai razgandit?
Cristina:Nu as vrea ca fiul meu sa nu stie cine ii este familia, bunicii. Si foarte mult am tinut sa stau cu el pana la 7 ani.

Vrea sa-si creasca copilul in Romania. Sa-si cunoasca limba, traditiile. Sa fie fiul tarii in care ea a crescut. Desi aici tinerilor medici nu li se dau prea multe sanse. "Este foarte trist pentru ca nu vorbim despre repararea unei masini vorbim despre un sistem nervos si despre oameni."

Citește și
Alexandra, steag
Alexandra, tanara de 17 ani care a dus steagul Romaniei pe cei mai inalti vulcani din lume. "Si romanii pot ajunge unde vor"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

2700 de medici pleaca in fiecare an din Romania din cauza lipsurilor din sistem. Din cauza asta de multe ori medicii nu mai au timp sa dezvolte o relatie cu pacientul pentru ca doctorii ramasi nu mai au timp. "Oamenii apreciaza foarte mult atunci cand nu intalnesc un doctor, ci un om cum e Sergiu, doctorul Stoica. Asta m-a frapat la prima intalnire cu el, se spune ca la prima vedere iti faci o parere. Faptul ca e om inainte de a fio medic", a spus Cristina.

Cel despre care vorbeste este Sergiu Stoica, iar intalnirea cu el avea sa-I decida viitorul. Alaturi de alti medici si prieteni a infiintat un proiect care daca ar multiplicat la scara larga ar putea vindeca intregul sistem sanitar romanesc. Doctorul Stoica s-a intors in Romania in 2008 dupa ce s-a specializat si a invatat in Franta si Canada. Venea dintr-un spital in care avea totul, intr-o clinica in care nu exista decat dorinta lui de a salva vieti. "Avem doar spatiu, n-avem personal, suntem numai chirurgi, n-avem anestezisti, consumabile", povesteste el. Dupa ce s-a intors in tara s-a angajat la Spitalul Marie Curie si opera pe creier copii. Lucra intr-o echipa de medici tineri, intorsi acasa care aplicau ce invatasera in straintatate: sa aiba respect pentru pacient.

Operatiile pe creier pentru pacientii adulti le facea intr-un spital privat. Acolo avea sa-l cunoasca pe cel ce era director, Ionut Pătrăhău, cu care la inceputul anului a pus pe picioare Brain Institute - un proiect in care tot profitul castigat de urma interventiilor chirurgicale se reinvesteste in operatii gratuite oferite pacientilor nevoiasi si burse pentru tinerii rezidenti care vor sa devina neurochirurgi. A adunat in jurul lor medici care s-au scolit sau perfectionat peste granita. S-au intors insa acasa sa aduca strainatatea in tara lor. Toata echipa e gazduita de un spital privat cu care au un parteneriat.

Anca Visan e anestezistul cu care Sergiu a pus bazele Institutului si cu care intra de fiecare data in sala de operatie. A intrat in proiect exact in clipa in care isi facea planurile sa plece in strainatate. "Cand ne-am porpus sa infiintam Brain Institute ne-am gandit sa facem un loc al nostru unde sa putem sa practicam medicina pentru oameni si sa putem sa fim foarte apropiati de ei. Sa cream un loc unde nu numai sa oferim sanatate in masura in care putem noi ca si oameni specializati in ce suntem fiecare, dar sa cream si un spatiu in care ei sa aiba un confort psihic si o siguranta" a explicat Anca.

Privindu-i, iti dai seama ca sunt la fel. Necontaminati de vechile metehne ale sistemului sanitar. Nonconformisti. Ultimul intrat in echipa e doctorul Tiberiu Maior, de la Cluj, specializat in neurochirurgie spinala. Un maestru in sala de operatii. Cald cu pacientii in afara ei.

Toata tensiunea acumulata in orele lungi de stat in sala o descarca bucurandu-se de marea lui pasiune: cursele de off-road. "Meseria de neurochirurg e stresanta si fizic si psihic. La volanul acestei masini ma detasez complet ma pot relaxa, uiti de problemele de la serviciu de problemele pacientilor", marturiseste el.

Tiberiu Maior e angajatul Spitalului Judetean Cluj, iar la Bucuresti vine cand are programate consultatii si operatii. Spune ca acesta e locul in care evadeaza profesional si ca aici e strainatatea lui. "Din pacate si, asta o spun, sistemul de stat nu e unul care sa te incurajeze sa faci performanta, nu e un sistem care sa te sprijine sa faci performanta", sustine el. Iar doctorul Maior e parte a acestor schimbari. E unul din cei care nu-si tine stiinta doar pe el. In discursul lor nu exista ranguri academice. Tinerii medicii pun intrebari si primesc de fiecare data raspunsuri. Mihai Craciun e unul dintre cei doi tineri medici care vor fi ajutati sa se supraspecializeze in neuro-oncologie dupa care vor fi parte a echipei doctorului Stoica.

Mihai Craciun: Eram pe picior de plecare, si incepeam sa tatonez solutiile in momentul in care Sergiu mi-a propus sa lucrez cu el.
Reporter: Care e diferenta intre stat si ce ai gasit aici?
Mihai Craciun: Atitudinea din toate punctele de vedere, si profesionala, omeneasca vizavi de pacient, de operatii, de actul operatoriu, modul in care stabilesti ce urmeaza sa se intample cu pacientul. Exista o deschidere totala din partea lui Sergiu vizavi de sugestiile mele sau a altor colaboratori.

Cristina Mihoc se va muta la Bucuresti dupa ce-si va da ultimele examene de rezidentiat, la Timisoara. Mihai Craciun e deja in proiect. L-am intalnit intr-o dupa amiaza ploiasa in parc relaxandu-se dupa o zi grea. De dimineata intrase in sala cu doctorul Stoica si a ajutat la extirparea unei tumori maligne din creierul unei femei de 40 de ani care pe toata durata operatiei a fost treaza. Pe Doina am vizitat-o la spital in seara de dinaintea operatiei, in duminica in care romanii isi alegeau presedintele. Am gasit-o calma, inconjurata de fratele ei, cumnata si nepotul, Tudor. E linistita pentru ca are incredere in Sergiu Stoica.

Nimeni n-are voie sa planga si nimeni n-are voie sa o compatimeasca. Ani de zile s-a tratat in clinicile de stat insa abia acum a inteles cu adevarat ce se intampla cu ea.

Reporter: Ati sesizat o diferenta majora intre sistemul de stat si felul in care e abordat pacientul aici?
Doina: Da. Vorbeste aceeasi limba, sa intelegi. Spune, ce ai in cap, asta, ce trebuie facut, asta. Nu a zis nimic de costuri.

Cea mai scumpa operatie pe creier costa 6500 de euro de 10 ori mai ieftin decat intr-o clinica din strainatate. Anul acesta au facut 500 si 10% dintre ele au fost gratuite. Anul viitor vor sa creasca procentrul la 25% iar in trei ani la 40%.

 

Luni dimineata, la ora 8, Doina a fost dusa in sala de operatii. Doina a fost constienta pe toata durata operatiei pentru ca doctorul Stoica sa aiba controlul asupra unor centri care daca ar fi afectati ar lasa-o cu sechele. In sala medicii si asistentele isi spune pe numele mic. Glumesc unii cu altii pentru ca Doina sa nu se teama.

Discutie medici:
-Cine a iesit presedinte?
-Vorbeste foarte bine, stie tot.
-Cine a fost contracandidat?
-Ai votat cu Ponta? Aha.
-Dar tu de ce i-ai votat pe amandoi?
-Stai ca scoatem centrul asta cu Ponta il dam deoparte (rade toata lumea).

Au fost trei ore in care in sala de operatie o echipa a lucrat ca un singur om. Respectul pentru pacient, disponibilitatea medicilor de a-i tine aproape pe tineri si de a-i invata s-au pierdut in ultimii 25 de ani, cand odata cu revolutia sistemul sanitar si-a luat libertatea de a se dezvolta haotic. Ei au reusit ceea ce statul roman n-a facut: sa aduca medici acasa sau sa-i intoarca din drum pe cei tineri oferindu-le strainatatea intr-un spital din Romania.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
"Se poate si fara facultati". Cum a creat o romanca cel mai cunoscut brand african de lux, independent, din lume

"Omul sfinteste locul, iar noi romanii suntem astfel de oameni!" spune Madalina, o bucuresteanca plecata din tara acum 15 ani. De atunci totul s-a schimbat pentru ea, inclusiv numele.

Alexandra, tanara de 17 ani care a dus steagul Romaniei pe cei mai inalti vulcani din lume.
Alexandra, tanara de 17 ani care a dus steagul Romaniei pe cei mai inalti vulcani din lume. "Si romanii pot ajunge unde vor"

Cu harta Romaniei atarnata intr-un medalion la gat si cu tricolorul in mana, Alexandra Marcu a urcat pe 5 dintre cei mai inalti 7 vulcani ai lumii. Are doar 17 ani si este deja unul dintre cei mai cunoscuti alpinisti romani.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.