Este usor de plantat, rezista la inghet si poate aduce profituri record. Leguma redescoperita de agricultorii romani
O leguma despre care aproape toata lumea a auzit, dar putini ii mai stiu gustul, isi face din nou loc in agricultura romaneasca si pe mesele noastre
Napul sau topinamburul, cu aspect de cartof si gust dulceag, este usor de plantat, rezista la inghet si seceta, iar supele, dulceata ori chipsurile din napi sunt delicioase. Bogat in vitamine, dar si in inulina, o substanta care regleaza glicemia, - napul este cautat de diabetici si folosit in dietele de slabire.
Specialist: "Bulbii de napi se planteaza in pamant, se planteaza primavara devreme, sunt foarte usor de procesat. Este o planta foarte ieftina, dar care se poate produce in cantitati mari."
Din comoditate sau ignoranta, napul a fost lasat uitarii de-a lungul anilor, dar micii fermieri, mereu in cautare de afaceri de nisa, l-au scos la lumina. L-au gasit prin agriculturile altor tari, unde a fost folosit in situatii de criza.
Pentru cultivarea unui hectar este nevoie de o investitie de 5.000 de lei si se pot produce pana la 45 de tone de napi. Tuberculii se ingroapa, iar napii pot fi recoltati din noiembrie pana in mai. Legumele pot fi tinute in pamant pana la o eventuala comanda.
Constanta Stefanescu, Producator: "Este o planta care nu te chinuie pur si simplu, nu are daunatori, plus partea de inghet ea rezista pana la -50 de grade. Cand este cald nu este foarte afectata"
In comuna Clinceni din judetul Ilfov, o familie cultiva napi pe 5 hectare. Au optat pentru aceasta cultura, dupa o lupta de cativa ani cu rosiile, zilierii si reteaua de distributie. Au vrut o leguma simpla si rezistenta si asa au ajuns la napi. Au obtinut o finantare europeana de 40 de mii de euro, iar urmatorul obiectiv este ridicarea unei mici fabrici de procesare.
Alexandra Iancu, Producator:"Imi aduce un plus de super energie, frunzele au un continut mare de fier, din florile lui se obtine un ceai cu gust de nuca."
Dulceata din topinambur este o varianta chiar si pentru diabetici. Contine inulina o substanta care regleaza glicemia iar o fabrica din Romania a facut un astfel de produs fara zahar pentru ca aceasta leguma este suficient de dulce. Un borcan costa 17 lei.
Reporter: "- Ce gust are?"
Femeie: "- Asemenator celui de gutui, dar este mai crocant, este foarte buna"
Napul poate fi prajit, transformat in supa crema sau faina. Poate fi chiar si pus la murat, dupa reteta clasica. Atrasi de calitatile lui, cercetatorii de la Institul de Cercetari Agricole Horting vor sa il tranforme in suc.
Marian Vintila, reprezentant al Institului de Cercetari Agricole Horting: "Noi le facem la nivel de cercetare, la nivel de cateva sute de kg, stabilim reteta si o putem pune la dispozitia producatorilor."
Nutritionistii il recomanda in diete pentru continutul mic de calorii
Maria Pivniceru, Doctor Nutritionist: "73 de calorii daca il consumam in stare cruda si doar 44 de calorii daca noi il consumam gatit. Fibrele pe care le contine dau senzatia de satietate. Poate contribui oarecum si la ameliorarea inestetismelor celulitei"
Un kilogram de napi nu costa mai mult de 10 lei, dar se gaseste destul de greu si doar in hipermarketuri.