Capsuni spaniole, crescute in pamant romanesc. Fermierii din sudul Olteniei se pregatesc sa dea lovitura cu fructe de soi
Sudul Olteniei ar putea deveni patria capsunilor si nu cea a pepenilor, ca pana acum. Pe terenurile nisipoase de langa Dabuleni unii femieri au plantat capsuni.
Localnicii au muncit in Spania sau Olanda si au adus de acolo, seminte si tehnologie.
Investitia este destul de mica, iar profitul mare, pentru ca pamantul nostru este mult mai fertil.
In comuna Calarasi din Dolj, aflata la doar 4 kilometri de celebra localitate Dabuleni, vestita pentru pepenii ei, fermierii au renuntat la lubenite. Multi s-au intors de la munca din strainatate cu experienta si au decis ca e mai bine sa puna capsuni.
Ion Maxim a lucrat noua ani pe o plantatie din Spania. Acum a investit 1000 de euro si spera sa scoata de zece ori investitia. Deocamdata a plantat peste un hectar.
"Ia uitati capsuna este dulce, este eco, bio, zemoasa..."
Cele mai multe fructe sunt din seminte spaniole.
Ion Maxim, fermier: "Aici, in Romania ne ajuta solul, mai bine ca in Spania. La pepeni ar trebui mai multi bani, daca pe un hectar investim 5000 de lei, la capsuni este profitul mai bun."
Tomita Maxim, fermier: "Ne gandim sa facem o marca inregistrata, capsuni de Calarasi, si sa patrundem si in hipermarketuri."
Potrivit specialistilor, terenurile din zona Calarasi-Dabuleni sunt excelente pentru astfel de culturi.
Ion Tudor, inginer agronom: "Solurile din zona sudului sunt nisipoase, atrag mai mult caldura fata de alte soluri si din acest moment ele se coc repede."
Nanu Florin, producator: "Am venit din Spania, am invatat acolo meserie si este pacat sa mancam fructe din alta parte, de ce sa nu avem si noi capsunile noastre, ca noi am fost, de fapt, inaintea spaniolilor."
Vergica Sovaila, primar comuna Calarasi: "Zona se va dezovolta din ce in ce mai mult, tot mai multi renunta la pepeni pentru capsuni, comuna va fi una a producatorilor de capsuni."
Producatorii spun ca in cateva zile vor iesi pe piata cu primele fructe spaniole crescute pe camp, in pamant romanesc.
Vor costa 8 lei kilogramul, fata de 15 cele aduse din strainatate.
Sursa: Pro TV
Etichete: Spania, agricultura, Dabuleni, Calarasi, capsuni, fermier, capsune,
Dată publicare:
28-04-2017 18:09