Scandal in Prahova, dupa ce elevii au fost pusi sa redacteze un denunt la Olimpiada de Lb. Romana: "Intrece orice limita"

27-02-2017 08:01


Ministerul Educatiei reactioneaza dupa scandalul legat de subiectele de la Olimpiada de Limba Romana. Elevii din judetul Prahova au fost invitati sa redacteze un denunt, lucru care i-a scandalizat pe unii dascali.

Ca sa nu mai apara astfel de situatii considerate inadecvate pentru un concurs scolar, oficialii au decis ca pe viitor subiectele sa fie formulate strict de specialistii ministerului.

Tot scandalul a pornit de la acest enunt: "Imagineaza-ti ca te numesti Luca Strajescu si esti personajul care colecteaza cotele taranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul Morometii de Marin Preda. Redacteaza un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care sa denunti calitatea de element dusmanos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o cand ai fost sa colectezi de la el cota."

Imediat dupa olimpiada subiectul a starnit in val de proteste, iar luni Ministerul Educatiei a demarat o ancheta si a considerat ca formularea cerintei a fost inadecvata, desi este conform programei scolare.

Pavel Nastase, ministrul Educatiei: "Daca ne referim ca si semnificatie, nu e relevant pentru o olimpiada la nivel judetean. Se puteau gasi si alte subiecte. Daca rupem din context mergem spre o sesizare penala, daca privim in context, e in regula. Nu invatam copiii sa faca denunt."

Primul care a reactionat a fost un profesor din Ploiesti: "Inteleg ca DNA Ploiesti are f.oarte mult de lucru (isi face de lucru), dar a transfera denuntul in curriculumul scolar, fie si in forma asta, a subiectelor de olimpiada, intrece limitele bunului simt. Dar spune foarte mult despre lumea de azi, a denuntului. Olimpiadele denuntului".

Maria Buliga, profesor formator "Istoria recenta a Romaniei":
"Astfel de dezbateri putem sa facem la ora de istorie, acolo unde studiem perioada comunista in care copiii se refera exact la acea perioada si nu pot sa faca o extrapolare spre perioada actuala."

Ceva mai indulgenti, analistii politici vad totul ca pe un simplu exercitiu democratic.

Cristian Pirvulescu, analist politic: "Multi ar putea considera ca subiectul e excesiv, dar e un subiect pe care elevii il studiaza. Nu subiectul, ci felul in care a fost formulata trebuie sa ne ingrijoreze. In democratie nu e rau sa inveti sa faci un denunt. Putea fi un denunt sau o descriere. Cred ca majoritatea i-au luat apararea lui Moromete."

De altfel, Cristian Parvulescu a incercat un excercitiu similar cu studentii sai de la Facultatea de Stiinte Politice.

Nemultumiri au aparut si la Bistrita, de aceasta data la olimpiada de limba engleza. Elevii clasei a-12 au fost rugati sa redacteze un editorial cu privire la legea gratierii si sa vorbeasca despre consecinte.

VIDEO PROTVPLUS.RO