Legile prin care Romania risca sa se faca de ras in toata lumea: "E ridicol sa cerem asta unor absolventi de Harvard"

×
Codul embed a fost copiat

Romania risca sa se faca de ras in toata lumea pentru ca le cere sa-si echivaleze diploma de Bacalaureat, Licenta si Doctoratul unor somitati in domeniul fizicii nucleare sau chiar candidati la premiul Nobel.

Sute de cercetatori ar dori sa lucreze la Magurele, unde se construieste cel mai mare laser din lume. Problema este ca, potrivit legilor nostre, chiar daca vin de la Harvard, Cambridge, Ohio University sau Princeton, oamenii de stiinta trebuie sa prezinte foile matricole din liceu, apoi sunt lasati sa astepte cate un an de zile pe la institutii pentru recunoasterea diplomelor.

Doctorul Richard Freeman, de la Ohio University, unul dintre cei mari fizicieni ai lumii, si-a facut doctoratul la Harvard in 1973, cu celebrul Norman Ramsey. Are un post-doctorat la MIT. Ii este aproape imposibil sa se angajeze la Magurele pentru ca nu are diploma de Bacalaureat si nu isi mai gaseste foaia matricola. Cercetatorul Dan Stutman de la Princeton, specializat in plasme astrofizice, e pus si el tot pe drumuri, spune directorul proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir.

Nicolae Zamfir: "Este ridicol sa cerem unui absolvent de la Harvard sa iti aduca demonstratia ca a luat bacalaureatul. Sau unui profesor care vine de la Harvard. Avem 40 de cercetatori din strainatate si la toti am trecut prin aceleasi furci caudine."

Citește și
klaus iohannis
Iohannis a vizitat santierul laserului de la Magurele: "Va pune Romania foarte sus pe harta tarilor unde se face cercetare"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Printre ei sunt si oameni care au primit sau au candidat pentru premiul Nobel, interesati sa faca cercetare la cel mai mare laser din lume, dar, ca nicaieri in lume, toti sunt pusi sa-si echivaleze studiile. Iar umilinta nu se termina aici.

Cercetatorii spun ca dupa ce ca sunt pusi pe drumuri Romania arata ca si cum ar fi intr-un tunel legislativ cand vine vorba despre comunitatea stiintifica. Adica nu se uita ce se intampla in Europa sau in lume.

De pilda, Institutul pentru Fizica Pamantului, daca ar vrea sa angajeze un cercetator japonez, sa spunem, care a castigat pe bune o competitie de proiecte, trebuie mai intai sa demonstreze fortelor de munca de la noi ca nu exista niciun roman mai bun, calificat pentru acel job.

Mandatat special sa se ocupe de proiect este fostul ministru al educatiei, Adrian Curaj, acum consilier al premierului Ciolos. Sustine ca ar fi gasit o solutie, dar nu stie in cat timp se va schimba legea.

Adrian Curaj, consilierul Premierului Ciolos: "Ne asteptam sa avem un proces orientat online, oamenii vor avea raspuns destul de repede"

ELI-NP, inseamna Infrastructura cu lumina extrema - Fizica Nucleara - si va fi gata, teoretic, in 2018 , la Magurele, langa Bucuresti. Proiectul a costat 356 de milioane de euro, bani europeni. Laserul de aici va fi cel mai mare din lume, cu o putere de 2 ori 10 PetaWatti.

Nicolae Zamfir, directorul ELI-NP: "Poate ca la cei mai multi acest PetaWatt nu spune nimic, sunt milioane de miliarde de watti, poate nici asta nu spune nimic. Este a zecea parte din intreaga putere a soarelui, concentrata intr-o raza de lumina. Va dati seama ca modul in care lumina e amplificata de la un fascicol obisnuit la a zecea parte din lumina soarelui, este foarte complicat"

Comisarul European pentru cercetare, Carlos Moedas spune ca a fost impresionat dupa ce s-a intalnit acolo cu cercetatori ce studiau materia neagra.

Carlos Moedas, comisar european pentru cercetare: "Este unul dintre acele proiecte care pot schima totul pentru noi. Exista potential mare de a castiga premii Nobel aici pentru ca materia neagra e in centrul universului si e un lucru pe care-l cautam de atat de mult timp, iar cu asa un echipament puternic sunt sanse sa aflam multe.”

Raza laserului nu trebuie sa devieze deloc, nici macar in cazul unui cutremur major, asa ca toate componentele sunt puse pe o podea mobila enorma, capabila sa absoarba orice soc, inclusiv seisme de peste 7 pe Richter. Specialistii sustin ca in astfel de cazuri abaterea maxima este de doar o zecime de micron. Aplicatiile proiectului vor fi multiple, de la medicina, la farmacie, astrofizica sau fizica nucleara.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
"Laser Valley", primul smart city care va fi construit in Romania. Cand ar putea fi gata proiectul de peste 2 miliarde EUR

A fost lansata competitia de idei pentru Laser Valley din Magurele. La fel ca in Statele Unite, vrem sa construim si in Romania un fel de smart city, in imediata apropiere a Capitalei.

Iohannis a vizitat santierul laserului de la Magurele:
Iohannis a vizitat santierul laserului de la Magurele: "Va pune Romania foarte sus pe harta tarilor unde se face cercetare"

Profesorul de fizica Iohannis s-a simtit joi in largul sau la Magurele, unde va fi amplasat cel mai mare laser din lume.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.