Educatia fizica ar putea deveni obligatorie pentru prescolari. Gabriela Szabo: "Sportul inseamna educatie"
Educatia fizica ar putea sa devina materie obligatorie in invatamantul prescolar, iar elevii de la gimnaziu si liceu ar urma sa aiba 3 sau 4 ore de sport pe saptamana.
Cel putin asta isi doreste o deputata care incearca sa-i incurajeze pe copii sa petreaca mai mult timp in aer liber sa descopere cat de important este sportul in echipa, sa invete sa se ajute intre ei, sa colaboreze si sa lupte impreun pentru un tel.
Educatia fizica ar trebui sa devina o disciplina obligatorie inca de la gradinita, cel putin o ora pe saptamana, propune deputatul social democrat Mihaela Hunca. Astfel ar putea scadea numarul celor care sufera de afectiuni cauzate de lipsa de miscare.
Marea campioana Gabriela Szabo spune ca a incercat sa faca asta inca de pe vremea cand era ministrul Tineretului si Sportului.
Gabi Szabo: "Daca vorbim de sportul practicat in gradinite, aici vorbim de joaca, pana la urma. Copilasii trebuie sa descopere sportul ca pe o joaca, sportul nu inseamna doar performanta, sportul inseamna educatie. Veti vedea impactul social si economic de mai tarziu: copii mai sanatosi si oameni mult mai sanatosi."
Unii sociologii spun ca, intr-o mare masura, si parintii sunt vinovati de faptul ca tinerii nu fac suficienta miscare. Mai ales cei care isi scutesc copiii de la orele de sport, cu toate ca nu sunt neaparat bolnavi.
Gelu Duminica, sociolog: "Nevoia de miscare nu este neaparat un argument pentru sanatate ci este un smart economical argument, pentru simplu fapt ca daca investim mai mult in momentul de fata in a incuraja tineretul sa faca miscare. Ne va costa mult mai putin pentru a trata bolile cauzate de slaba miscare, miscarea redusa pe care o fac tinerii in moementul de fata."
Mihaela Hunca vrea sa organizeze consultari pentru a intocmi un set de masuri legislative. Totodata isi doreste ca pana in 2020 sa fie alocat un procent din PIB-ul Romaniei pentru toate activitatile sportive.