Testul de efort necesar pentru copii, inainte noului an scolar. Care este utilitatea acestuia

Ultima actualizare: 10-09-2016 07:28

Mai este putin pana la inceperea noului an scolar. Orele de educatie fizica sunt excelente pentru copii, sa nu le evitati! Inainte insa, nu treceti doar pe la medicul de familie pentru o adeverita. Incercati sa ii faceti celui mic un test de efort!
 

Examinarea arata in cat timp revine inima la pulsul normal dupa un exercitiu fizic. Si este o determinare esentiala inainte de orice activitate de acest fel.

Incepe scoala si, odata cu ea, orele de educatie fizica - excelente de altfel. In mod normal, profesorii de sport cer o adeverinta de la medicul de familie, ca sa fie siguri ca cei mici sunt apti de efort.

Olivia Timnea, medic primar medicina sportiva: "In cazul copiilor, parinti sunt cei care trebuie sa stie aceste limite si sa fie constienti ca atunc cand un medic le spune copilul nu poate face sport, nu o face din rautate ci pentru copilul respectiv."

Aceasta daca un medic chiar ajunge sa il evalueze obiectiv pe copil. Adica sa-l supuna unui test de efort, dublat de o electrocardiograma. In felul acesta, se evalueaza capacitatea inimii micutului de a sustine miscarile intense. Dupa intreruperea activitatii fizice, in cel mult doua minute, pulsul trebuie sa revina la o cadenta caracteristica repausului. Altfel, se impune o investigatie la cardiolog.

Olivia Timnea, medic primar medicina sportiva: "Nu conteaza cat de repede ajunge la o valoare ci cat de repede ajunge la normal, capacitatea de efort se masoara in timpii in care ajunge la normal, intre 70 si 90 este pulsul normal."

Cele mai multe malformatii cardiace sunt sesizabile inca din primul an de viata. Unele pot fi rezolvate chirurgical doar in prima luna de la venirea pe lume a micutului. De aceea, ecografia cardiaca trebuie sa se regaseasca in testarile de screening. La noi, in Romania, nu se intimpla asta. Nici n-ar avea cine sa faca screening, de altfel: in Bucuresti, spre exemplu, exista doar sase medici cardiologi pediatri.

Cat priveste restul malformatiillor, cele care nu sunt atat de grave, iata cea mai buna situatie:

Doru Dumbrava, medic primar cardiologie pediatrica: "Toata lumea vorbeste de suflu cardiac, acesta e momentul fericit ca atunci te gandesti ca e ceva serios si indrumi spre o explorare amanuntita."

Exista si posibilitatea ca malformatiile cardiace minore sa nu dea semne clince pana cand copilul implineste 8, 9 sau 10 ani.

Din acest motiv, este mai mult decat util testul de efort inainte de activitatile fizice organizate. Poate fi facut gratuit, cu trimitere de la medicul de familie, la cardiolog sau la un centru de medicina sportiva. Copilul poate sa fie capabil doar sa mearga pe jos, nimic mai mult. Dar si el, si parintele trebuie sa stie aceasta informatie, pentru a se putea plia conform posibilitatilor.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO