Campania care incearca sa traga un semnal de alarma in privinta obezitatii infantile. Cifrele ingrijoratoare din Iasi
Un cercetator din Iasi a pornit o campanie menita sa atraga atentia asupra obezitatii la copii. Doctorita merge prin scoli si le tine elevilor din clasele primare lectii despre alimentatie si sport.
Un studiu inceput in urma cu 7 ani, la Universitatea de Medicina si Farmacie, arata ca unul din trei copii are probleme cu greutatea, iar cauzele sunt legate strict de alimentatia in exces si lipsa de miscare.
Pentru a-i convinge mai bine despre nevoia unei alimentii sanatoase, doctorita merge prin scolile din judetul Iasi si le povesteste copiilor despre beneficiile unei alimentatii echilibrate. Programul, Traista cu Sanatate, sprijinit de Universitatea de Medicina din Iasi, se desfasoara de 4 ani.
In scurt timp, copiii au inteles ca este mai bine sa consume fructe, legume, lapte si cereale in defavoarea dulciurilor sau covrigilor. Tot asa au invatat cum sa manance doar atat cat le trebuie si sa faca mult sport.
Conform studiului facut de un medic in ultimii 7 ani, pe mai bine de 5.000 de scolari din clasele primare, 30% dintre copiii din judetele Iasi si Neamt, sunt supraponderali. Si 8% dintre ei sunt obezi.
Cauza predominanta este supralimentarea si sedentarismul.
"Responsabilitatea alegerii alimentelor este a parintilor si responsabilitatea parintilor este sa stabileasca ora mesei si precizam ca trebuie respectate cele 3 mese principale. Parintii nu ar trebui sa forteze copiii sa manance mai mult decat pot ei", a declarat prof. dr. Veronica Mocanu, Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi.
Din cercetare a reiesit si ca foarte multi copii de clasele primare nu participa la orele de sport. Circa 15% dintre copii vin cu scutiri medicale, ca sa nu participe la orele de Educatie Fizica.
"O mare responsabilitate in situatia scutirilor scolare o au parintii care au devenit foarte protectivi cu acesti elevi si prefera sa-i scuteasca de la sport, de foarte multe ori nejustificat", declara lect. dr. Cezar Honceriu, Facultatea de Educatie Fizica si Sport Iasi.
In fata acestei situatii ingrijoratoare, specialistii de la Facultatile de Medicina si Educatie Fizica din Iasi doresc sa porneasca din toamna o dezbatere nationala pe tema alimentatiei in randul celor mici, dar si despre calitatea orelor de educatie fizica la ciclul primar.