Conditia principala pentru ca medicii romani plecati din tara sa-si poata echivala studiile
Decizia ministerului sanatatii de a echivala diplomele medicilor care au studiat in tari din afara Uniunii Europene, cum ar fi Statele Unite, Canada, Israel, Noua Zeelanda si Australia, le dau multor specialisti romani ganduri de intoarcere in tara.
Sistemul nostru sanitar are numai de castigat, in conditiile in care in ultimii ani au plecat mii de doctori, lasand goluri in spitale, iar cei care-si doreau sa revina, erau impiedicati de birocratie.
Vestea ca Ministerul Sanatatii va echivala studiile medicilor care au invatat in tari din afara Uniunii Europene a fost primita cu mare interes de cei care au studiat in strainatate. Ovidiu Palea e anestezist, a urmat cursuri in America si a avut nevoie de multa rabdare, pana cand diplomele i-au fost recunoscute si la noi.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
"M-am luptat cu sistemul si a fost foarte greu. Cred ca pentru cei care vor sa se intoarca si care nu sunt putini, chiar multi vor sa se intoarca, este un mare semn ca sunt accdeptati si doriti inapoi. Avem foarte multe contacte, doctori de afara care vor sa se intoarca.", spune Ovidiu Palea, medic ATI.
Si Dana Stejar a studiat in Canada. E medic psihiatru si dupa ani de zile petrecuti departe de casa, si-a dorit sa se intoarca in tara.
"Cunoasc foarte multi medici care isi doresc sa revina in Romania. Sper din toata inima ca ce s-a intamplat acum va usura procesul si va aduce acesti medici inapoi." - Dana Stejar, medic psihiatru.
Specialitatile in care sistemul sanitar romanesc e deficitar sint anestezie, terapie intensiva, cardiologie, endocrinologie, medicina interna, anatomie patologica, oncologie medicala, psihiatrie, pediatrie, oftalmologie si chirurgie cardiovasculara.
"Una dintre conditii va fi ca medicul specialist care cere echivalarea studiilor sa dovedeasca ca formarea lui s-a facut in conditii de studiu si practica care sa ateste profesionalitatea sa.", spune Oana Grigore de la Ministerul Sanatatii.
Criteriile si metodologia de echivalare urmeaza sa fie stabilite printr-un ordin de ministru cu avizul colegiului medicilor din Romania.