După zeci de ani de muncă, unui pensionar nici nu îi ajung banii de mâncare. "Taxele sunt mari, medicamentele scumpe"
Oamenii cu suflet mare nu îi uită niciodată pe cei sărmani, fie bătrâni fără adăpost, fie familii nevoiaşe cu mulţi copii, care nu ştiu ce înseamnă să te ridici sătul de la masă.
În întreaga ţară, timp de aproape o lună, cu toţii putem dona pentru ei alimente neperisabile, în cutiile puse special în supermarketurile care participă la campania umanitară.
După zeci de ani în care a lucrat în domeniul sănătăţii, un pensionar are venituri atât de mici, încât vine des în centrul oraşului Cluj-Napoca pentru o masă caldă.
Pascu Mihuț, pensionar: “Viu şi eu zilnic, ce să fac. Taxele comunale sunt mari, medicamentele scumpe. Mai dă câte un pic de mâncare aici la oameni necăjiţi, cu pensii mici. Ce să facem, trăim cum putem, de pe-o zi pe alta. Până mai avem zile.”
Alţii vin după mâncare gătită pentru rudele imobilizate la pat.
Magdalena Oros: “Un pic mâncare să primim. Că duc şi la cuscră, paralizată, şi no, au zis că foarte bună. Cuscra o grijesc, spăl, că e paralizată, în pat. Nu poate umbla.Trebuie să o îngrijesc, pentru că mi-e milă.”
Între 50 şi 90 de persoane care au nevoie de ajutor vin de luni până vineri pentru a primi hrană de la un centrul special.
Raimonda Boian, președintele asociației “O masă caldă”: ”Voluntarii de la asociaţia “O masă caldă” sunt în fiecare zi la ora trei, de luni până vineri, în spaţiul public, unde împart mâncare celor în nevoie. Fie că sunt persoane în vârstă, fie că sunt persoane fără adăpost, şi persoane cu venituri mici. Asociaţia are ca fonduri strict fonduri private, din donaţii şi sponsorizări. Noi cumpărăm ingredientele şi voluntarii gătesc.”
O parte dintre ingrediente provin de la Bancă pentru Alimente Cluj. În restul anului, banca poate primi produse doar de la persoane juridice. Însă de Crăciun, dar şi în perioada sărbătorilor pascale, se desfăşoară o campanie prin care şi persoanele fizice pot dona alimente prin depunerea lor în cutiile special amenajate de la ieşirea din supermarketurile partenere.
În total, 120 de magazine din ţară sunt implicate în această acţiune.
Andreea Bobiș, manager județean Banca pentru Alimente Cluj: “Se pot dona produse neperisabile, alimente de bază. Astea sunt cele importante. Aceste produse ajung la beneficiarii noştri, în principiu la oameni care trăiesc undeva sub pragul sărăciei.”
Produsele care pot fi donate sunt semnalizate la raft. Iar campania se va prelungi până pe 16 mai.