Mai mulți bătrâni nevoiași, lăsați fără masa caldă pe care o primeau prin fonduri UE
Mai multe firme din Botoșani, plătite cu fonduri europene să livreze mâncare caldă bătrânilor nevoiași, au intrat în atenția autorităților.
Unul dintre beneficiari a sunat la 112 să reclame că primește zahăr, orez şi ulei în locul mesei calde. Iar cardul folosit pentru decontare i-a fost confiscat.
Bărbatul susține că, în comuna sa, peste 80% dintre cei 150 de beneficiari s-ar afla în această situație.
În judeţul Botoşani sunt 30 de societăţi comerciale care s-au înscris în programul derulat de Guvern pentru ajutorarea bătrânilor cu venituri mici.
Firmele s-au angajat să ofere mese calde în 72 de comune, însă unele nu s-au ţinut de cuvânt. Poliţiştii au fost sesizaţi că, în comună Cristineşti, mai mulţi beneficiari au rămas fără cardurile în baza cărora primeau mâncarea gătită și li se dau, în schimb, alimente de bază: faină, ulei şi zahăr.
Pentru că unii beneficiari nu mai au cardul doveditor, distribuitorii de la firmele de catering au rămas cu mâncarea pe stoc. Mai lasă câte o porţie de pomană, care nu va fi decontată.
Marius Andrioaie, reprezentant firma catering: "Din 145 de persoane, am dat 16 bucăţi. Am pierdut 3 maşini de mâncare. A venit un bandit de la Botoşani, le-a luat cardurile şi a zis că vine pe 25, luna viitoare. Sunt banii din urmă. El le tot scanează şi le goleşte"
Poliţia a deschis o anchetă.
Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoşani: "Am fost sesizaţi prin 112 de către o persoană din Cristineşti cu privire la faptul că aceste carduri au fost utilizate în alte scopuri decât cele pentru care au fost destinate."
Direcţia Regională Antifraudă de la Suceava a identificat deja o firmă care a păcălit bătrânii. În loc să livreze mâncare gătită de 180 de lei de persoană, lunar, oferă alimente de bază, ieftine.
Dan Nechifor, prefect Botoșani: "Vom discuta cu ministerul pentru a trimite un reprezentant în vederea aplicării sancţiunilor, la nivelul judeţului Botoşani avem o acţiune pentru stoparea acestor acţiuni".
Programul prin care statul oferă o masă caldă bătrânilor nevoiaşi de peste 75 de ani este derulat prin Ministerul Fondurilor Europene. La nivel naţional sunt înregistraţi 300.000 de beneficiari.