"Doneaza-ti ziua de nastere!". Campania umanitara pornita in vestul Europei, pe care Dana Rogoz a promovat-o in Romania
In loc sa-ti sarbatoresti ziua de nastere, doneaz-o! Indemnul, pornit din vestul Europei, a inceput sa prinda si in Romania.
Exista din ce in ce mai multi cei care renunta la cadouri si isi incurajeaza apropiatii sa le dea bani pentru o cauza nobila. Principalele beneficiare sunt fundatiile care se ocupa de oameni nevoiasi.
Claudia implineste luna aceasta 33 de ani. Si-a anuntat din timp prietenii ca nu asteapta daruri. I-a indemnat in schimb sa doneze sumele pe care altfel le-ar fi folosit ca sa ii ia ei o atentie.
Claudia: "Asta e tot ce imi doresc de la ei anul acesta. Si sper sa prinda acest gest si sa fim tot mai multi. Au venit de la oameni de la care nu ma asteptam sa doneze. Sper sa vina si cei de la care ma astept."
Elena s-a multumit doar cu urari anul acesta. In martie, cand a fost ziua ei, a strans peste 1.600 de lei. Banii au mers catre o asociatie care ajuta copiii cu dizabilitati.
Elena: "A fost o surpriza pentru ca nu au fost doar prieteni, apropiatii care bineinteles au sarit la primul apel, ci si chiar persoane care nu le cunosc si au vazut mesajele mele de pe Facebook."
Un gest similar a facut si Dana Rogoz. Pe 26 septembrie a implinit 30 de ani. Atunci si-a anuntat prietenii ce isi doreste:
"Stiu mai bine decat in oricare alt an ce vreau: imi doresc ca suma de bani pe care ati fi cheltuit-o pentru cadoul meu sa o donati catre asociatia care sprijina mamele aflate in imposibilitatea de a-si creste copiii. Sincer va spun ca donand aici ar fi cel mai frumos cadou pe care mi-l puteti face."
Ada Gabor, manager de proiect al unei fundatii: "Donatorul alege in ce domeniu sa isi doneze ziua de nastere si in momentul in care de exemplu alege educatia, cum e cazul nostru, banii vin spre proiectele prin care sustinem copiii din familii dezavantajate sa beneficieze de programul de tip after school. Adica sa primeasca o masa calda zilnica si sa se pregateasca la teme intr-un mediu sigur."
Deja pe Facebook este un curent. De exemplu, Ioana si-a propus sa cumpere un lift pentru piscina util persoanelor cu dizabilitati care fac recuperare in apa. Altcineva vrea sa sprijine o familie saraca fara casa. Sunt de zeci de oameni generosi iar numarul lor creste.