ZIUA IMNULUI. Un barbat din Cluj propune sa fie schimbat: "Desteapta-te, romane! inseamna ca suntem adormiti si tampiti"

×
Codul embed a fost copiat

Ziua Imnului National a fost sarbatorita miercuri in toata Romania, iar autoritatile au pregatit ceremonii speciale. Dincolo de festivism, unui barbat din Cluj i-a venit ideea sa schimbe versurile pentru, ca spune el, sunt prea deprimante.

Drept urmare, a inregistrat o versiune noua intitulata "un suflet de roman" si aproape 4 mii de persoane il sustin.

Putini au fost cei care si-au adus aminte ca miercuri este Ziua Imnului si doar cativa au si asistat la festivitati. Sunt insa destui care ar vrea ca versurile scrise de Andrei Muresan, sa fie schimbate pe motiv ca sunt prea deprimante. Adrian Toader din Cluj a inceput chiar o campanie in acest sens.

Adrian Toader: "Desteapta-te, romane, inseamna ca suntem adormiti si tampiti si ca noi vrem sa fim destepti."

Asa ca omul nostru s-a pus pe facut modificari: a creat un nou imn, "suflet de roman".

Citește și
pian, Amsterdam
Tanarul care a cantat imnul Romaniei in gara din Amsterdam, invitat de Iohannis la Cotroceni
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

In mediul virtual 3900 de romani si-au aratat sustinerea pentru aceasta versiune. In viata reala lucrurile stau usor pe dos. Multi sunt reticenti.

Femeie: "Spune realitatea, Andrei Muresanu, cand a scris aceste versuri, parca traieste azi, deci tot e real cum se intampal si azi. Nu trebuie schimbat niciodata!"

Veteran de razboi: "Sunt cei care nu au suflet si nu traiesc sub faldurile acestui drapel, care e aici arborat, si al cantecelor care ne-au dat taria sa invingem toate greutatile."

In ultimii ani au existat mai multe initative de schimbare a imnului national, dar si a zilei Romaniei. In 2011, deputatul de la acea vreme, Silviu Prigoana, a facut aceasta propunere doar ca nu a ajuns sa fie discutata si votata in parlament.

Iohannis: Ziua Imnului National sa ramana unul dintre momentele pe care le celebram cu solemnitate

“Desteapta-te, romane!” a devenit un reper istoric si moral prin indemnul adresat romanilor de a ramane mereu implicati si constienti de rolul pe care il au in pastrarea demnitatii nationale si solidaritatii civice, iar intonarea sa trezeste un sentiment de mandrie, de atasament si devotament fata de tara, de solidaritate si unitate nationala, a declarat, miercuri, presedintele Klaus Iohannis.

"Imnul National este parte a expresiei noastre nationale, simbol al legaturii cu trecutul si cu valorile noastre fundamentale. In urma cu 167 de ani, la 29 iulie 1848, la Ramnicu Valcea, un grup de tineri entuziasti intonau poemul patriotic “Un rasunet” al lui Andrei Muresanu, transformandu-l in “Desteapta-te, romane!” - imnul Revolutiei Pasoptiste. Acesta a devenit un reper istoric si moral prin indemnul adresat romanilor de a ramane mereu implicati si constienti de rolul pe care il au in pastrarea demnitatii nationale si solidaritatii civice", afirma seful statului, in mesajul adresat cu ocazia Zilei Imnului National, transmis AGERPRES, miercuri, de Administratia Prezidentiala.

Presedintele Iohannis adauga ca simbolistica Imnului National face trimitere nu doar la valori nationale, ci si la valorile europene, de care Romania este profund atasata. "“Desteapta-te, romane!” vorbeste despre fraternitate, unitate, dar si despre libertate si curaj", subliniaza Iohannis.

Potrivit sefului statului, "Ziua Imnului National este si trebuie sa ramana unul dintre momentele pe care le celebram cu solemnitate, o sarbatoare a spiritului poporului roman, a tuturor cetatenilor, indiferent unde se afla - intre granitele tarii sau peste hotare".

"Intonarea Imnului National trezeste in fiecare dintre noi un sentiment de mandrie, de atasament si devotament fata de Romania, de solidaritate si unitate nationala. “Desteapta-te, romane!” face apel la identitatea noastra si la valorile care ne fac mai puternici in Europa si in lume", evidentiaza seful statului.

 

 

Klaus Iohannis a cantat imnul Romaniei. VIDEO http://stirileprotv.ro

Posted by StirileProTV on Friday, 14 November 2014

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Klaus Iohannis a explicat de ce a trimis spre reexaminare Codul Fiscal.
Klaus Iohannis a explicat de ce a trimis spre reexaminare Codul Fiscal. "Prudenta si responsabilitate in plan fiscal-bugetar"

Romania are nevoie de relaxare fiscala, insa conteaza foarte mult maniera in care se realizeaza aceasta, iar pentru consolidarea performantelor recente politicile fiscal-bugetare trebuie sa fie sustenabile, a fost mesajul transmis miercuri de Iohannis.

Tanarul care a cantat imnul Romaniei in gara din Amsterdam, invitat de Iohannis la Cotroceni
Tanarul care a cantat imnul Romaniei in gara din Amsterdam, invitat de Iohannis la Cotroceni

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, pe Facebook, ca tanarul care a cantat imnul national pe 1 decembrie, la pian, in gara din Amsterdam, a acceptat invitatia sa de repeta gestul, de data aceasta la Palatul Cotroceni, la preluarea mandatului.

Candidatii prezidentiali, intr-o cursa de tip
Candidatii prezidentiali, intr-o cursa de tip "Romanii au talent": Ponta recita prima strofa din imn, iar Iohannis o canta

VIDEO. Pe ultima suta de metri in cursa pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni, cei doi candidati isi incearca fortele pentru cucerirea electoratului apeland la o latura sensibila: cea a nationalismului.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.