Ziua Nationala a Ambulantei, sarbatorita prin munca de echipajele medicale. Peste 46 de ambulante pe strazile Capitalei
O solicitare la fiecare 12 secunde. Cinci in fiecare minut. Peste 3 milioane de-a lungul unui an. Acestea sunt o parte dintre cifrele care caracterizeaza activitatea Serviciilor de Ambulanta din Romania.
Echipajele medicale venite din toata tara au participat la un mars in Bucuresti, marti, de Ziua Nationala a Ambulantei, iar apoi vor acorda primul ajutor in strada celor care sufera din cauza caniculei.
Peste 46 de ambulante de prim ajutor, cate una din fiecare judet si celelalte din Capitala, au strabatut principalele artere ale Bucurestiului. Echipajele medicale care zi de zi asigura urgentele au fost premiate. Intre ei si Felicia, o asistenta care a suferit un accident in timp ce se afla in misiune, si acum este intr-un scaun cu rotile.
Urgentele medicale, consultatiile la domiciliu si transportul de pacienti reprezinta cazurile la care trebuie sa se intervina imediat. Peste 100 de echipaje medicale sunt zilnic in misiuni, iar intr-un an sunt peste 3 milioane de interventii
3 milioane de apeluri in fiecare an
La fiecare 12 secunde, Serviciul de Ambulanta din Romania primeste o noua solicitare. Intr-un an intreg se aduna peste 3 milioane de apeluri, la care salvatorii raspund si pornesc in misiune.
Intre miile de salvatori de la Ambulanta este si Felicia Gune. Nu mai poate merge in misiune pentru ca acum sapte ani, ambulanta in care se afla a fost lovita de o alta masina. De atunci, Felicia traieste intr-un scaun cu rotile.
Zi de zi, echipajele de prim ajutor din toate serviciile judetene sunt la datorie, chiar daca in multe judete sunt la jumatate fata de necesar. Si totusi, intr-un an ajung sa acopere milioane de solicitari in toata tara. Iar in dispecerate curg apelurile celor in suferinta.
Raed Arafat, secretar de stat in Departamentul de urgenta MAI: "Sunt serviciile care intra in cele de siguranta nationala, de un angrenaj complex."
720 de milioane de lei da statul anual pentru finantarea serviciilor de ambulanta. Zilnic, in Romania, peste 1000 de echipaje medicale sunt in misiuni, iar intr-un an sunt peste 3 milioane de interventii.