Ziua cand ciobanii "ravasesc oile". Ce inseamna acest obicei, practicat de sute de ani in satele de munte de la noi
Au fost doua zile de sarbatoare, la poalele Bucegilor, in localitatea Runcu din Dambovita.
Ciobanii au coborat cu turmele de la munte si au dus cu ei tot ce au mai bun prin camarile stanelor. Pastrama si bulzul, preparate sub ochii turistilor, au facut deliciul sarbatorii ciobanesti numite, de sute de ani, ravasitul oilor.
An de an, in a treia saptamana din septembrie, ciobanii coboara cu turmele de la munte iar taranii se strang sa isi ia acasa oile date in grija baciului in primavara. Operatiunea de alegere a animalelor din turma se numeste "ravasit" iar, de sute de ani, e prilej de mare veselie intre gospodarii locului si ciobani. Cu timpul, localnicilor li s-au alaturat tot mai multi turisti veniti de la mare distanta, unii chiar cu rulotele.
Bacii povestesc ca au adus de pe crestele muntilor branza de cea mai buna calitate si o pastrama gustoasa cum numai ei stiu sa faca.
Primarul comunei Runcu, Gheorghe Brebeanu, are de gand sa acceseze bani europeni pe care sa ii sa investeasca in utilaje menite sa ajute la mulsul oilor si procesarea laptelui. "Am organizat si un targ cu produse animaliere, ca acesti crescatori de animale sa isi poata vinde produsele"
Petrecerea de ravasitul oilor a durat doua zile in care oamenii si-au facut cumparaturi, au ascultat muzica populara si s-au ghiftuit cu bunatati traditionale.
Sursa: Pro TV
Etichete: runcu, dambovita, cioban, oi, sarbatoare, turme,
Dată publicare:
21-09-2015 12:38