Directoarea Scolii de Balet a Operei din Viena ii invata pe tinerii romani cum sa faca spectacol. Cursurile au loc la Cluj

12-07-2016 08:40


A cucerit marile scene ale lumii, iar acum le preda generatiilor tinere, exact in locul de unde a pornit povestea ei - scoala de coregrafie din Cluj.

Simona Noja, una dintre cele mai mari balerine de la noi, invata 60 de tineri cum sa faca spectacol si sa devina cei mai buni.
Le ofera, cu pasiune, o lectie despre sensibilitate, eleganta si daruire.

Simona Noja are 48 de ani. S-a nascut in Romania, iar pasiunea pentru balet a purtat-o pe marile scene ale lumii. In urma cu 25 de ani, devenea prim-balerina a Operei Germane din Dusseldorf, iar patru ani mai tarziu prim-balerina a Operei din Viena.

Simona Noja, director Scoala de Balet a Operei de Stat din Viena: "Un succes, o premiera, o apreciere, un premiu sunt intotdeauna lucruri vizibile ale succesului. Pentru mine personal au fost intotdeauna lucrurile invizibile care mi-au creat bucurie."

In prezent, conduce Scoala de Balet a Operei de Stat din Viena, iar de 3 ani vine in fiecare vara in Romania si tine cursuri pentru tineri.

 

Simona Noja, director Scoala de Balet a Operei de Stat din Viena: "Pentru profesia de balerin se cer anumiti parametrii. E vorba de o proportie, de greutate si de linia estetica a corpului."

Miram, participanta: "Invatam foarte multe elemente tehnice, dar si experiente care ne-ar putea ajuta pe viitor."

Martina are 14 ani si este din Italia. A venit special la Cluj, ca sa isi perfectioneze miscarile, sub indrumarea Simonei Noja.

Martina, participant: "Este pentru prima data cand sunt aici, aici facem toate stilurile de balet si imi place foarte mult."

Simona Noja, director Scoala de Balet a Operei de Stat Viena: "In momentul in care faci mai multe ore de balet classic, de repertoriu: de jazz, de contemporan, atmosfera nu poate fi relaxanta, dar starea de spirit e relaxata."

Cursurile dureaza doua saptamani, iar la final va avea loc un spectacol, in cadrul caruia elevii vor pune in practica tot ce au invatat.

VIDEO PROTVPLUS.RO