Din 2012, romanii vor plati o parte din costurile unor servicii medicale. Cat vom scoate din buzunar

Medici, sanatate,

Contributia romanilor nu poate depasi a douasprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale. De la acest sistem vor fi scutiti aproximativ opt milioane de pensionari, elevi, studenti si unii pacienti.

Legea 220/2011 pentru modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, prin care este introdusa coplata pentru unele servicii medicale, prin intermediul unui "tichet moderator pentru sanatate", a fost publicata in 30 noiembrie in Monitorul Oficial.

Coplata reprezinta contributia pe care asiguratul la sistemul de sanatate trebuie sa o plateasca suplimentar fata de cea decontata din fondul national unic al asigurarilor de sanatate. Suma ce va fi perceputa ca si coplata se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale prevazute in contractul cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale. Aceasta nu va putea insa depasi a douasprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat.

La adoptarea proiectului de catre Guvern, in noiembrie 2010, Ministerul Sanatatii preconiza o suma de 5 lei pentru consultatiile medicului de familie aferente serviciilor platite separat si 15 lei pentru vizitele la domiciliu in afara programului de lucru de sapte ore. Consultatia la medicul specialist din ambulatoriu va fi platita cu 10 lei, iar consultatia la medicul specialist in afara programului de lucru va fi taxata cu 20 de lei. De asemenea, consultatia efectuata de serviciul de ambulanta, doar in cazul cand aceasta reprezinta solicitare de consultatie la domiciliu, va presupune o taxa de 20 de lei.

"Dupa atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se incaseaza coplata sunt acordate fara coplata", potrivit legii.

Citește și
urgente, spital, arad
”Halatele albe” din Arad aleg Germania sau Italia pentru bani, conditii bune de munca si respect
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Executivul propunea in noiembrie 2010, cand a fost adoptat proiectul, ca suma maxima reprezentand coplata asiguratului intr-un an calendaristic sa nu depaseasca 600 de lei, iar peste aceasta suma, consultatiile, analizele si spitalizarile sa fie gratuite. De la coplata vor fi scutiti copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii intre 18 ani si 26 de ani, daca sunt elevi, absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studentii, daca nu realizeaza venituri din munca.

De asemenea, vor fi scutiti de la coplata bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse, precum si pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 740 de lei pe luna.

Ministerul Sanatatii preciza, la momentul adoptarii actului normativ in Guvern, ca de la sistemul de coplata vor fi exceptate 8.006.507 persoane. De asemenea, ministerul estima ca prin coplata se vor adauga 378 de milioane de lei anul sistemului de sanatate. Potrivit noilor prevederi, documentul prin care se face dovada coplatii pentru serviciile medicale este "tichetul moderator pentru sanatate". Modelul acestui formular cu regim secial si modalitatea de utilizare vor fi aprobate prin ordin comun al ministrului Sanatatii si presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Coplata poate fi suportata din asigurarile voluntare de sanatate de tip complementar, conform noilor prevederi. Sumele incasate din coplata vor constitui venituri ale furnizorilor si vor fi utilizate pentru imbunatatirea calitatii serviciiilor medicale cat si pentru achizitionarea tichetului moderator de sanatate.

Introducerea sistemului de coplata constituie unul dintre angajamentele Guvernului in acordul de imprumut convenit cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Guvernul s-a angajat ca ponderea scutirilor de la plata sa nu depaseasca un nivel de 40% dintre pacienti. Seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, declara, in august, ca propunerea de coplata pentru anumite persoane si servicii medicale trebuie sa intre in vigoare cat mai curand. Potrivit lui Franks, sectorul sanitar este "destul de bolnav" intrucat cererile din sistem sunt mai mari decat resursele alocate.

Sistemul sanitar,modificat dupa model occidental.Sanatatea noastra va depinde de asiguratori privati

Sanatatea fiecaruia dintre noi va depinde de niste asiguratori privati, exact ca in Occident. Alegerea ne apartine, asa ca, din 2012, fiecare cetatean trebuie sa opteze pentru o casa privata de sanatate, care sa ne reprezinte in relatia cu spitalele.

Aceasta va fi obligata sa ne deconteze toate urgentele si serviciile care vor fi acoperite de stat in baza contributiei noastre lunare. Cine va dori mai mult, va trebui sa plateasca in plus in functie de bolile la care este expus.

Indiferent ca lucreaza la stat sau la privat, salariatul este obligat sa-si aleaga o casa privata de sanatate, care va avea contract cu toate spitalele importante.

In paralel, CNAS ii va vira omului contributia de 10,7 % colectata din leafa. De acesti bani, fiecare primeste doar pachetul minim de servicii, nedefinit inca de Ministerul Sanatatii.

Cine va dori atentie sporita din partea doctorului si teste suplimentare, da bani in plus. Legea permite incheierea unei asigurari voluntare in limita a maximum 50 de euro pe luna.

Valoarea acestei polite poate creste in functie de riscul de boala al fiecaruia. Asiguratorul are dreptul sa ne trimita la analize. Evident pe cheltuiala lui.

Aceeasi procedura se va aplica si in cazul pensionarilor. Acestia primesc pachetul standard in baza contributiei de 5,5% sau achita suplimentar pentru o polita completa.

Noua lege va avea si efecte pozitive. Intr-un moment in care jumatate dintre romani merg la doctor, doar cand nu mai pot de durere, pe viitor riscam sa ne platim singuri tratamentul, daca nu ne vom testa anual. Evident urgentele raman acoperite in orice conditie.

Foarte important: noile case de sanatate nu au voie sa refuze pacientii. Suferinzii se gandesc deja sa se limiteaze doar la cat le va da statul.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Medicul care nu isi lasa pacientii sa ajunga intr-un scaun cu rotile. Povestea lui Florin Exergian
Medicul care nu isi lasa pacientii sa ajunga intr-un scaun cu rotile. Povestea lui Florin Exergian

Sunt trei milimetri distanta intre o recuperare completa a pacientului si tintuirea sa intr-un scaun rulant. Iar mana care ofera salvarea ii apartine lui Florin Exergian, seful sectiei de chirurgie spinala a spitalului Bagdasar Arseni, Bucuresti.

”Halatele albe” din Arad aleg Germania sau Italia pentru bani, conditii bune de munca si respect
”Halatele albe” din Arad aleg Germania sau Italia pentru bani, conditii bune de munca si respect

Deficitul de cadre medicale din sistemul sanitar aradean creste de la o zi la alta. Pe langa blocarea posturilor, spitalele se confrunta cu plecarea medicilor si asistentilor spre tari mai civilizate.

CAMERA ASCUNSA. Pastile de slabit care iti afecteaza grav sanatatea, la liber pe internet
CAMERA ASCUNSA. Pastile de slabit care iti afecteaza grav sanatatea, la liber pe internet

Sanatatea trebuie sa fie mai presus de silueta. Asa ca atentie la capcanele intinse de comerciantii care vand anumite pastile de slabit.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.