Ce inseamna pentru fiecare dintre noi cea mai lunga perioada fara soare din ultimii 31 de ani. Schimbarile au loc in creier
De aproape 30 de zile, Bucurestiul a fost acoperit de un val de nori care a transformat orasul intr-o zona gri, mohorata, cu oameni tristi la tot pasul.
Fenomenul nu este neaparat neobisnuit pentru perioada de iarna, dar meteorologii spun ca este cea mai lunga perioada fara soare din ultimii 31 de ani. Iar efectele se simt asupra organismului. Suntem predispusi la asa-zisa despresie sezoniera, spun psihologii.
"Chiar spuneam cuiva astazi la serviciu ca sunt deprimata. Pentru prima data simt asta. Nu vedem lumina soarelui. Nu iti vine nici sa razi, nu ai chef de nimic", spune o tanara.
"Nu-mi place... Chiar vreau sa dorm mai mult, dar nu se poate", spune altvineva.
Din 1983 nu am mai avut o perioada atat de indelungata in care soarele sa nu-si arate fata. Practic, 11 noiembrie a fost ultima zi in care bucurestenii s-au bucurat de cateva raze. De atunci, un strat de nori si ceata s-a asezat stapan peste Capitala.
Cristina Fulop, psiholog: "Este vorba despre faptul ca, scazand lumina naturala, se modifica secretiile din creierul nostru. Aceste schimbari la nivelul creierului produc modificari si in starea noastra fizica, si la nivel comportamental. Nu ne organizam la fel de bine, avem tendinta de a amana anumite lucruri."
Rodica Tanasescu, medic de familie: "Femeile risca accentuare a procesului de osteoporoza, iar la copii - rahitism."
Pentru a combate aceasta stare de depresie, specialistii ne recomanda sa mancam multe fructe, legume si lactate, dar si ciocolata si banane.