8 ore de munca, 8 ore de somn si 8 ore pentru activitati recreative. Programul ideal pentru o zi obisnuita
Excesele in activitati pot conduce la asa-numita depresie de epuizare. Vorbim despre o boala care impune un anumit tratament.
In Capitala, 12 % dintre elevi apeleaza la psihologul scolar. Acelasi lucru se intampla si in celalalte orase mari ale tarii. Principalul motiv este epuizarea.
Adina Dumitrescu, psiholog: "Epuizarea psihica inseamna un prea plin de cerinte, de reponsabilitati, pe care nu le putem indeplini."
Din acest motiv, psihologii indeamna parinii sa oberve cu atentie aptitudinile celor mici si sa mizeze pe doar pe acestea.
Adina Dumitrescu, psiholog: "Rar sunt copiii care spun "vreau sa fac inot, vreau sa fac pian, vreau sa studiez pictura, vreau sa invat japoneza". Nu e nimic rau sa-l invatam sa fie competetiv cu el insusi, mai degaba decat cu ceilalti si sa-si decopere bucuria jucului si a activitatilor zilnice mai degraba decat a face performanta cu altii."
Este cea mai simpla metoda prin care un scolar evita sa ajunga la epuizare psihica. La varsta adulta, afectiunea ia forme la care, poate, nu va ganditi.
Mihai Albu, psihoterapeut: "Foarte multi oameni vin la mine cu atac de panica, nu inteleg ce se intimpla cu ei, si cand ii intreb, observ ca nu isi dau pauze, ca sunt tot timpul intr-o stare de alarma."
Fenomenul afecteaza peste 20% dintre adulti, pe parcusul vietii. Cea mai plauzibila explicatie? In ultimii 50 de ani, civilizatia a depasit puterea de adaptare a fiintei umane. Desi pauzele in orice activitate cotidiana sunt importante, odata ajunsi la epuizare e greu sa va reveniti doar prin somn si concediu. Ajutorul de specialitate este binevenit.
Dr. Eduard Motoescu, medic specialist psihiatru: "Daca se ajunge la psihiatru, ceea ce se intampla si de doreste sa se intample la un consult psihiatric, omul sa ventileze un pic lucrurile astfel incat presiunea sa scada."
In tot acest timp, sunt necesare macar 2 saptamani de pauza.