Cercetatorii clujeni au inventat aplicatia care te scapa de depresie. E gratuita si o va putea descarca oricine

18-11-2014 13:09


Tehnologia vine in ajutorul persoanelor care se lupta cu depresia!

Cercetatorii de la Institutul de Psihologie din Cluj Napoca lucreaza la un soft special, care va putea fi accesat de pe telefonul mobil, tableta sau calculator.

Practic, pacientii vor fi mereu in legatura cu un terapeut virtual, prin intermediul unei aplicatii. Aceasta va fi gratuita, iar pentru inceput, o vor testa 30 de voluntari. 

Un tanar de 29 de ani a decis sa caute ajutor specializat, dupa ce a simtit ca nu mai poate scapa singur din ghearele tristetii. In curand insa, astfel de discutii, cu psiho-terapeutul, ar putea fi inlocuite cu succes de tehnologie.  Altfel spus, cei aflati in depresie vor primi raspunsuri la problemele lor prin intermediul telefonului al tabletei sau al computerului.

"Daca primesc un raspuns la ceea ce eu comunic prin intermediul acestei aplicatii nu cred ca m-ar deranja, dar pe de alta parte stiu ca ma ajuta si sedintele fata in fata. Cred ca daca as folosi amandoua lucrurile m-ar ajuta cel mai mult", spune o pacienta.

Timp de 3 luni cei 30 de participant la cercetare pot influenta in final aplicatia oferind sugestii cercetatorilor. Spre exemplu, daca un joc interactiv sau unele expresii nu ii ajuta vor anunta acest aspect, iar programul va fi imbunatatit.

Softul va fi gratuit si va fi disponibil cel mai tarziu in luna martie a anului viitor.