Delicii ca pentru un sultan la Festivalul de Arta Culinara din Tuzla. "Singurul produs care nu mai e in bucataria turceasca"
Ca sultanii! Cam asa s-au infruptat duminica cei care au participat la Festivalul de Arta Culinara Turceasca, din Tuzla. Gospodinele i-au amutit cu baclavale, placinte sau vinete umplute, gatite dupa retete traditionale.
Bucatele i-au incantat pe oameni, iar in topul preferintelor au fost fabuloasele deserturi cu iz oriental. Simturile vizitatorilor au cazut "prada" atacului culinar turcesc. Privirea a fost prima reduta cucerita, decorul amintind parca de povestile Seherezadei.
Femeie: "Pe romaneste 'incantarea sultanului'. Este foarte buna pentru ca era mancarea preferata a sultanului. Contine vinete coapte cu sos bechamel si cu carne de vita, cu sos."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La 74 de ani, aceasta bunica simpatica din Cernavoda ne povesteste cum a gatit pentru festival numai putin de noua feluri de mancare. Smochinele umplute cu tot felul de nuci sunt extrem de tentante, insa nu ne lasa indiferenti nici mancarea de gutui sau prazul umplut cu carne de viata. Femeia ar vrea sa dea mai departe retetele mostenite.
Reporter: "Cat ati muncit pentru ele?"
Neezir Mahbule, bunica: "Trei zile."
Reporter: "Retetele de unde le stiti?"
Neezir Mahbule: "Retete, de cand faceau parintii mei. E foarte greu: numai prazul asta cat il scoti, trebuie sa il scoti cu o saptamana inainte, fir cu fir."
Nu este turcoaica sa nu se laude cu reteta ei de manti, coltunasi umpluti cu carne de vita si mirodenii, stropiti din belsug cu iaurt. Alaturi gasim celebrul suberec, aceasta placinta cu carne tocata si menta, care te cucereste imediat, la fel ca foietajele cu spanac si branza, sarmalutele in foi de vita sau vinetele umplute.
Gospodina: "Gatim turceste acasa, pastram traditia si invatam copiii la randul nostru ce am invatat noi de la parintii nostri. Eu de exemplu am facut kabana, bomboanele traditionale cu cafeaua turceasca."
Bucataria turceasca este vestita pentru fabuloasele ei deserturi. Amestecurile cu fructe si seminte si desigur baclavaua gatita cu foi facute in casa, umplute cu nuci si stropite din plin cu miere. Alaturi merge perfect un ceai turcesc.
Gospodina: "Asta e singurul produs care nu mai e in bucataria turceasca, cred ca disparut de 50 de ani. E paine de malai aruncat la cuptor. Se facea inainte, dar am adus-o ca sa vada tineretul cum era inainte."
Romancele gospodine au venit si ele sa traga cu ochiul la retetele vecinelor.
Discutie intre gospodine: "Ce e asta? Arpagic, fata. Aaa, nu stiam ce este. Am zis ca e cu struguri, dar e mancare cu arpagic, nu am vazut in viata mea."
Festivalul de arta culinara turceasca a ajuns la a 11-a editie. In Romania traiesc peste 70.000 de etnici turci si tatari, cei mai multi in Dobrogea.
Sursa: Pro TV
Etichete: baclava, tuzla, preparate, vinete, deserturi,
Dată publicare:
23-10-2016 18:30