Recolta record de dovleci, in Alba. Cat costa kilogramul de dovleac si de ce este excelent pentru sanatate
Este sezonul dovlecilor-placintari, iar recolta de anul acesta este una record. In Alba fermierii se lauda cu bostani uriasi, care la vanzare costa cat un purcel de lapte.
Pentru a beneficia de calitatile lor nutritive, gospodinele s-au adaptat vremurilor si au invatat sa faca pe langa traditionala placinta, si supe-creme sau piure din dovleac.
Recordul a fost inregistrat in localitatea Petrisat, din judetul Alba. Cine va da pe dovleacul urias 160 de lei isi va putea rasfata intreaga familie, dar si vecinii cu un desert sanatos, facut la cuptor.
Mariana Mezei, fermier: "Bostanii normali sunt de la 3, 5, 10, 15 kg, iar acestia au crescut mai mari pentru ca le-a priit, ploaie a fost din belsug".
Mihai Deldiu, client: "Are gustul placut si dulceag deoarece are multa zeama in el."
Unii fermieri au invatat sa cultive si dovleac pentru seminte din care se face ulei - un detoxifiant natural.
Gospodinele, tinere si varstnice deopotriva, cauta dovlecii ca sa prepare de exemplu creme fine cu smantana, garnisite cu bacon crocant sau crutoane.
Dar ce ziceti de sarmale tinute peste noapte la cuptor in coaja de bostan?
Dovlecii sunt deliciosi si in placinta, copti simpli cu miere sau scortisoara ori transformati in dulceata.
Un kilogram de dovleac costa 2 lei. Pulpa lui abuda de antioxidanti, vitamine si saruri minerale. Iar semintele de bostan contin calciu, potasiu, fier si magneziu. In plus, nici nu ingrasa.