Traditii si obiceiuri de Lasata Secului. Cum se prepara "zeama" si ce trebuie sa faca fetele nemaritate pe pat
Duminica e Lasata Secului, iar in zonele unde se pastreaza traditiile, pregatirile pentru masa de dinaintea postului reprezinta o frumoasa poveste.
In judetul Neamt, de exemplu, localnicii respecta obiceiurile invatate de la parinti - imbraca portul popular, ca in zi de sarbatoare, si prepara, impreuna cu cei dragi, bucate traditionale. Apoi toata lumea se strange in sat, la hora.
Cu voie buna, localnicii din Tupilati - imbracati in straie populare - si-au dat intalnire ca sa faca pregatirile pentru Lasata Secului. Au urmat cu drag obiceiurile, iar tinerele s-au ocupat de masa de duminica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Spalam vasele de dulce pe care le vom urca in pod si vom cobori vasele de post. Cu cenusa pentru a le dezinfecta si a inlatura grasimea si zaharul" , explica una dintre tinere
Fetele au pregatit un bors, dupa o reteta veche. “Crengi de cires, leustean, faina de porumb si tarata."
""Zeamele" astea, dupa ce se termina de invartit, se da pe la gat sa iasa "acru borsul ca cucosul". Asa este traditia la noi”, explica un baiat.
Si, tot conform traditiei, a fost si desertul “Placinte pentru lasatul secului, si sa servim pe toti oaspetii.”
Pe timpuri, in gospodariile unde erau fete tinere nemaritate, se aduna toata familia si era "verificata" zestrea.
"De lasatul secului se face curat in camera frumoasa, camera de curat. Fetele aseaza zestrea si pernele frumos pe pat, catrinta. Asta pentru ca postul sa fie curat. In preajma sarbatorilor de Paste, musafirii sa fie poate viitorii petitori" , spune custodele caminului cultural.
Barbatii aveau si ei o misiune clara. Ne explica un batran din sat: "Aici avem porumb pe care il punem in piua, il pisam ca sa facem crupe. Punem la fiert si adaugam sfecla ca sa fie dulce. Fetele care mananca crupe din acest ol se marita pana se termina postul."
Apoi, toata lumea din sat mergea la hora, ultima inainte de Pasti, potrivit traditiei.
Sursa: Pro TV
Etichete: neamț, horă, tradiții, obiceiuri, fete, datini, lasata secului, maritis,
Dată publicare:
13-03-2016 07:48