Traditii si superstitii de Intampinarea Domnului. Semnul care prevesteste venirea primaverii

02-02-2016 12:27

Iarna va pleca curand. Si nu avem indicii doar de la meteorologi, ci si dintr-un obicei popular romanesc care se tine de secole pe 2 februarie: este sarbatoare mare la crestini, Intampinarea Domnului, dar si Ziua Ursului.

Satenii se duceau in padure, in locurile de iernat ale ursilor, sa vada daca au iesit din barlog. Daca animalul isi zareste umbra, se spune ca se sperie si se intoarce sa isi continue hibernarea, semn ca iarna se va prelungi. Dar daca umbra nu apare - primavara ne da tarcoale! In zilele noastre, urmarim "fenomenul" la zoo.

Martinel, cel mai in varsta urs de la gradina zoologica din Targu Mures, a iesit primul din barlog azi dimineata. Imediat, l-au urmat si ceilalti ursi:

Martinel nu si-a vazut umbra, asa ca s-a plimbat linistit prin padure - semn ca primavara ne bate la usa.

Horatiu Gorea, director Gradina Zoologica Targu Mures: "O vorba din batrani spune ca daca ursul va iesi si isi va vedea umbra se va intoarce la hibernare, daca nu, atunci vine primavara."

Daca ar fi sa ne luam dupa ursi, dar si dupa datele meteo, care arata o incalzire nefireasca pentru inceputul lui februarie, putem renunta la ghete, manusi si haine groase.

La randul lor, si cei sase ursi din Targu Mures care au iesit din barlog au ramas pe-afara sa se bucure de vremea frumoasa.

La tara, pruncii erau dusi astazi la Biserica, pentru binecuvantare, de sarbatoarea Intampinarii Domnului. Iar cine putea, respecta acasa si un ritual popular:

Horatiu Gorea, director Gradina Zoologica Targu Mures: "Se mai spune ca daca astazi copii care sufera de anemie sunt unsi cu unosare de urs, atunci devin foarte puternici."

La Zoo Targu Mures, de mai bine de zece ani ursul este meteorologul de serviciu in oras, pe 2 februarie, si pana acum niciodata nu a gresit. Ramane de vazut daca si anul acesta Martinel a avut sau nu dreptate.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO