Daca noi nu ne valorificam pamantul, vin strainii sa culeaga roadele. Porumb romanesc la export
Daca noi nu vrem sau nu stim sa ne valorificam pamantul, vin strainii sa culeaga roadele. Societati americane, franceze, nemtesti sau olandeze au investit la noi in culturi de porumb pentru samanta.
Folosesc terenul, utilajele si mana de lucru romaneasca, iar recolta o exporta. Fireste ca si localnicii au partea lor - o mica feliuta dintr-o afacere care a adus numai anul acesta in judetul Iasi, investitii de patru milioane de euro.
3900 de hectare din judetul Iasi au fost semanate cu porumb de samanta. Peste 60 de fermieri au acceptat sa planteze rapita, grau si mustar pentru strainii care le exporta apoi in Ucraina, Republica Moldova, Cehia, Serbia, Olanda sau chiar Brazilia si Statele Unite ale Americii.
Nu e usor insa. Strainii sunt pretentiosi, iar normele lor foarte clare. Semintele care nu corespund standardelor sunt respinse.
"Se pot castiga intre 5.000 si 8.000 de lei pe hectar. In judetul Iasi sunt fermieri foarte bine pregatiti si, in al doilea rand, un aspect care nu tine de noi, conditiile climatice sunt favorabile, ca sa nu mai zic pamantul care este destul de bun." - spune Relu Cojocaru, director al Inspectoratului pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor.
Numai in judetul Iasi, recolta de porumb pentru samanta are sanse sa depaseasca anul acesta 17.000 de tone.