Sa nu uitam sa cultivam trandafirii. Fermierii au renuntat la cartofi si fac bani frumosi din petale
Tara cartofului tinde sa devina usor-usor tara rozelor. Dezamagiti de recoltele proaste si de castigurile tot mai mici, fermierii din Covasna, Brasov, si Harghita planteaza trandafiri pentru dulceata.
Din calculele lor, aceasta afacere, fie ea si cu tzepi, este mult mai profitabila. Alti fermieri au inlocuit culturile de cartofi cu cele de rapita sau sfecla de zahar.
Danut Florea, din Fagaras, sta toata ziulica printre roze. Mica lui plantatie este formata din 1.200 de butasi, care din primavara si pana in toamna, infloresc fara pauza. Munca lui nu a ramas nerasplatitata. Produce anual 15.000 de borcane de dulceata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Si la Dobarlau, in judetul Covasna, fermierii s-au reorientat de nevoie. Se saturasera sa stea toata ziua cu mana in pamant fara niciun spor.
Planul de afaceri arata bine. Ca sa produci 100 de kg de petale, trebuie sa investesti 3.500 de lei si sa ai macar 100 de metri patrati de gradina. Recolta se transforma in 1.600 de borcane dulceata, pe care le poti vinde cu 10 lei bucata. Astfel, profitul este de aproximativ 12.000 lei. Cartofii aduc un castig de 100 de ori mai mic.
Acelasi calcul si l-au facut inclusiv localnicii din Prejmer, judetul Brasov, care mai au doar 5% din cartofii din anii trecuti. E multa bataie de cap si nu au piata de desfacere, se plang ei. Asa ca acum cultiva sfecla de zahar si rapita.
Deocamdata, romanii doar incearca piata. Incontestabil, cei mai mari producatori de dulceata si de ulei de trandafir sunt bulgarii. Vecinii nostri au in spate 300 de ani de traditie de care nu si-au batut joc.