Cursurile de chineza, la mare cautare printre locuitorii din Alba Iulia. De ce vor sa invete o limba atat de exotica


Ultimul update: Marti 25 Noiembrie 2014 06:45
Data publicarii: Sambata 22 Noiembrie 2014 18:55
Categorie: Stiri Sociale

Pe o piata a muncii in care cererea depaseste oferta, au sanse mai mari de angajare cei care stapanesc mai multe limbi straine.

Dornici sa obtina o slujba buna, peste 300 de locuitori din Alba Iulia s-au inghesuit sa se inscrie la Universitate, la un curs gratuit de limba chineza. Desi au mari batai de cap, cursantii sunt hotarati sa desluseasca tainele acestei limbi exotice si invata complicatul alfabet de la o profesoara din China.

Dan are 36 de ani si este ghid turistic. Cum cetatea Alba Iulia este cunoscuta in toata lumea, in curand ar putea sa vina sa o viziteze si chinezii, iar Dan vrea sa le prezinte monumentul istoric in limba lor.

Sebastian, profesor de limba engleza si deocamdata incepator la chineza, isi doreste o slujba de translator.

"Chinezii sunt un jucator foarte important pe piata globala, cauta translatori sau intermediari care sa faca legatura dintre investitorii romanii si investitorii chinezi", spune el.

Dascal pentru cei 300 de cursanti le este Li, o tanara de 24 de ani, care a venit de cateva luni din China, si comunica in engleza cu cei care nu-i cunosc deocamdata limba.

Profesoara spune ca s-a adaptat perfect in Romania: ii plac oamenii, locurile si e uimita de cat de receptivi sunt "elevii" ei:

"Studentii sunt foarte activi si foarte interesati sa invete chineza si la clasa sunt atenti la ce spun eu si iau notite. Romana este o limba mult mai dificila", crede profesoara Li Chenju.

Teodora Iordachescu, director Centru de Relatii Internationale UAB:

"S-au inscris persoane din toate categoriile si de varsta si sociale de la studenti la persoane adulte oameni de afaceri pentru a putea comunica mai bine cu partenerii lor din China."

In iunie, dupa ce vor sustine examenul final, cursantii vor primi un atestat, cu care unii dintre ei spera sa obtina curand o slujba bine platita.

Ce limbi straine se studiaza in scolile de stat din Romania. Surpriza de pe locul cinci
Atractia gradinitelor private. Copiii invata in stil Cambridge trei limbi straine, iar parintii pot achita costurile in rate
VIDEO PROTVPLUS.RO