Cursurile de chineza, la mare cautare printre locuitorii din Alba Iulia. De ce vor sa invete o limba atat de exotica
Pe o piata a muncii in care cererea depaseste oferta, au sanse mai mari de angajare cei care stapanesc mai multe limbi straine.
Dornici sa obtina o slujba buna, peste 300 de locuitori din Alba Iulia s-au inghesuit sa se inscrie la Universitate, la un curs gratuit de limba chineza. Desi au mari batai de cap, cursantii sunt hotarati sa desluseasca tainele acestei limbi exotice si invata complicatul alfabet de la o profesoara din China.
Dan are 36 de ani si este ghid turistic. Cum cetatea Alba Iulia este cunoscuta in toata lumea, in curand ar putea sa vina sa o viziteze si chinezii, iar Dan vrea sa le prezinte monumentul istoric in limba lor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sebastian, profesor de limba engleza si deocamdata incepator la chineza, isi doreste o slujba de translator.
"Chinezii sunt un jucator foarte important pe piata globala, cauta translatori sau intermediari care sa faca legatura dintre investitorii romanii si investitorii chinezi", spune el.
Dascal pentru cei 300 de cursanti le este Li, o tanara de 24 de ani, care a venit de cateva luni din China, si comunica in engleza cu cei care nu-i cunosc deocamdata limba.
Profesoara spune ca s-a adaptat perfect in Romania: ii plac oamenii, locurile si e uimita de cat de receptivi sunt "elevii" ei:
"Studentii sunt foarte activi si foarte interesati sa invete chineza si la clasa sunt atenti la ce spun eu si iau notite. Romana este o limba mult mai dificila", crede profesoara Li Chenju.
Teodora Iordachescu, director Centru de Relatii Internationale UAB:
"S-au inscris persoane din toate categoriile si de varsta si sociale de la studenti la persoane adulte oameni de afaceri pentru a putea comunica mai bine cu partenerii lor din China."
In iunie, dupa ce vor sustine examenul final, cursantii vor primi un atestat, cu care unii dintre ei spera sa obtina curand o slujba bine platita.
Sursa: Pro TV
Etichete: studii, universitate, limbi straine, chineza,
Dată publicare:
22-11-2014 18:55