Ce limbi straine se studiaza in scolile de stat din Romania. Surpriza de pe locul cinci

Dată publicare: 09-09-2014 12:59
Dată actualizare: 12-09-2014 07:10


limbi straine

Viitorul e cu siguranta al celor care vorbesc limbi straine iar tendinta internationala e ca studiul acestora sa inceapa la o varsta cat mai frageda. Ce invata insa elevii din Romania cand vine vorba de „limbi moderne”?

Aproape o treime dintre romani sunt vorbitori de engleza iar mai bine de doua treimi cred ca aceasta e cea mai importanta limba straina pentru copiii lor. Cifrele, provenind dintr-un studiu al Uniunii Europene, arata clar ca nu mai suntem o tara francofona – doar 17% dintre romani pot sustine o conversatie in limba lui Balzac - ci mai degraba una anglofona. Lucru firesc in conditiile in care toata lumea viseaza visul american, se uita la filme de la Hollywood si consuma fast-food iar primele 10 universitati din lume sunt in Marea Britanie si in SUA.

Asa ca engleza este prima limba straina vorbita in Romania – sau, daca preferati, a doua limba nationala, ca numar de vorbitori. Iar procentul celor care au inceput sa invate o limba straina e printre cele mai mari din UE – 12%. Iar in scoli se discuta deja ca inca din clasele primare sa se invete doua limbi straine si nu una, ca pana acum

Ce limbi se studiaza in tara noastra? Pe locul intai se afla, bineinteles, engleza, pe care o invata 99% dintre elevii din Romania ca prima limba moderna, potrivit datelor Institutului National de Statistica. In privinta celei de-a doua limbi moderne invatate in scoli, franceza domina clar – 65.2%, urmata de germana, pe care o studiaza unu din zece elevi. Pe urmatoarele locuri se afla, aproape la egalitate, spaniola, italiana si, pe 5, rusa, care a revenit in programa scolara dupa ce in ultimii 20 de ani intrase intr-un con de umbra. Acestea sunt studiate insa de mai putin de 1% dintre elevi. Pe langa ele, exista chiar si scoli unde se studiaza chineza sau japoneza.

Si in sistemul privat engleza e prima optiune iar aici este deseori studiata cu profesori adusi din Marea Britanie. Parintii platesc pana la 3.000 de lei pe an dar spun ca diplomele obtinute aici il pot ajuta pe elev sa scape de unele teste de engleza. Elevii pot scapa chiar si de o proba de bacalaureat, asa incat multi cred ca o asemenea diploma merita toti banii.

Dar chiar daca nu aveti asemenea resurse financiare, puteti comanda online o multime de manuale si cursuri care sa ii invete pe cei mici sa studieze limbi straine, fie ca e vorba de engleza, franceza, italiana sau alte limbi... mai exotice.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO