Cum se pregatesc maramuresenii pentru turisti, de 1 Decembrie: petrecere cu palinca, vin si pomana porcului
In Maramures oamenii pregatesc de ziua nationala carnati proaspeti. Asa ca multi au taiat porcul si au inceput petrecerea. In jurul macelarilor, invitatii canta si ciocnesc pahare cu palinca si vin.
Atrasi de pomana porcului, turistii din toata tara au ajuns la pensiunile din nord-vestul tarii.
La prima ora a dimineatii, gospodarii din Maramures au taiat porcii, in asteptarea rudelor si prietenilor alaturi de care vor sarbatori Ziua Nationala. Pentru toti acest moment este inceputul sarbatorilor de iarna.
In cateva ore, carnatii si fripturile sunt gata. Iar invitatii la pomana porcului stiu asta.
Veselie a fost si la pensiunile din Maramures. Proprietarii au simtit ca e rost de profit si au transformat traditia in motiv de petrecere.
Turisti din toate colturile tarii au venit sa se relaxeze si sa guste din tocanita de porc insotita cu mamaliga.
Daca o tin tot intr-o petrecere pana dupa 1 Decembrie, nu e exclus ca maramuresenii sa ramana fara carne de porc pana la Craciun. Asa ca vor taia altul.