Cum pot obține scutirea de impozit persoanele cu handicap. De ce acte este nevoie și ce trebuie să conțină dosarul

Persoană cu handicap
StirilePROTV

Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat nu plătesc impozit pe venit pentru veniturile realizate din activități independente, salarii, pensii sau activități agricole, silvicultură sau piscicultură.

Veniturile care reprezintă avantaje în bani și/sau în natură primite de persoanele cu handicap sunt scutite de impozite. 

Persoanele care au handicap sunt scutite de la impozitele pe venit, dar și de la plata contribuțiilor de asigurări sociale.

Ce scutiri au persoanele cu handicap

Mai exact, persoanele cu handicap nu trebuie să plătească impozit pe propria casă sau pe casa în care locuiesc drept co-proprietari, pe terenul aferent clădirii de domiciliu, pe mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat.

Persoanele cu handicap nu trebuie să plătească impozit nici pe veniturile realizate din pensii, salarii sau activități independente.

Citește și
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

De asemenea, autoritățile pot acorda reduceri sau scutiri de la plata taxelor speciale instituite din Codul Fiscal pentru persoanele cu gradul I de invaliditate.

Ce trebuie să conțină dosarul pentru a obține scutirea de impozit persoanele cu handicap

Pentru ca persoanele cu handicap grav sau accentuat să fie scutite de la plata impozitelor, sunt necesare următoarele acte:

► Cerere scutire impozite

► Certificat de încadrare în grad de handicap sau invaliditate

► Copie C.I. ( carte de identitate ) – soţ, soţie, reprezentanți legali

►Copie certificat căsătorie

► Copie - actul de proprietate pentru care se solicită scutirea

► Extras C. F. – carte funciară (nu mai vechi de 3 luni).

► Dovada numirii reprezentanţilor legali pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoane cu handicap grav sau accentuat și persoane încadrate în gradul I de invaliditate

De precizat este că toate actele se vor depune în original și copie.

Dosarul cu toate actele se depun la Direcția De Taxe și Impozite de pe raza domiciliului solicitantului.

Drepturi speciale și beneficii pentru persoanele cu handicap

Persoanele cu handicap din România au dreptul la o serie de beneficii și drepturi speciale pentru a le ajuta să-și depășească dificultățile și să se integreze mai ușor în societate.

Printre beneficiile de care se pot bucura persoanele cu handicap în România se numără:

Pensiile de invaliditate sau de handicap - persoanele cu handicap pot beneficia de o pensie de invaliditate sau de handicap, în funcție de gradul de handicap și de vechimea în muncă. Aceste pensii sunt destinate să le asigure o sursă de venit stabilă.

• Reduceri la transport - persoanele cu handicap beneficiază de reduceri la transportul public și la biletele de avion, în funcție de gradul de handicap.

• Asistență socială - persoanele cu handicap pot beneficia de servicii de asistență socială, cum ar fi asistența medicală și socială, asistența la domiciliu, consilierea psihologică, ajutorul de urgență, etc.

• Accesibilitate - instituțiile publice și clădirile trebuie să fie adaptate pentru persoanele cu handicap, inclusiv cu rampe de acces, lifturi și alte facilități pentru a le facilita accesul.

• Concedii medicale - persoanele cu handicap pot beneficia de concedii medicale pentru tratament sau pentru a se recupera după o intervenție medicală.

• Reduceri la utilități - persoanele cu handicap pot beneficia de reduceri la utilități, cum ar fi facturile de energie electrică și de gaze.

• Ajutoare pentru îngrijitori - persoanele cu handicap care au nevoie de îngrijire permanentă pot beneficia de ajutoare financiare pentru îngrijitori.

Drepturile și beneficiile pentru persoanele cu handicap pot varia în funcție de gradul de handicap și de nevoile individuale ale fiecărei persoane.

Indiferent de venituri, persoanele cu handicap au o indemnizație lunară în valoare de 368 de lei pentru handicap grav și 279 de lei pentru un adult cu handicap accentuat.

Graduri de handicap

Persoanele cu handicap sunt împărțite în trei categorii, în funcție de gradul de handicap: handicap ușor, handicap accentuat și handicap grav.

Persoanele cu handicap accentuat și handicap grav au dreptul la o serie de beneficii și servicii, cum ar fi pensii de invaliditate sau de handicap, asistență socială, reducerea la transport și la utilități, ajutoare pentru îngrijitori, etc.

În funcție de gradul de handicap, beneficiile pot fi mai sau mai puțin extinse. Mai exact, criteriile de încadrare în cele trei categorii de handicap sunt următoarele:

Handicap ușor: persoana cu un grad de invaliditate ușor, care prezintă o diminuare a capacității de muncă și/sau a capacității de auto-îngrijire și/sau de orientare în mediul înconjurător și/sau de comunicare și/sau de integrare socială.

Handicap accentuat: persoana cu un grad de invaliditate accentuat prezintă o diminuare totală a capacității de muncă, dar are capacitate de auto-îngrijire și/sau de orientare în mediul înconjurător și/sau de comunicare și/sau de integrare socială.

Handicap grav: persoana cu un grad de invaliditate care și-a pierdut complet capacitatea de muncă și de autoîngrijire.

Această încadrare într-o anumită categorie de handicap se face în urma unei evaluări medicale a capacităților persoanei respective, după care se calculează și pensia de invaliditate.

De asemenea, handicapul poate fi revizuibil. Mai exact, persoanele cu handicap trebuie să meargă la comisia pentru evaluare a încadrării în grad de handicap pentru revizuire.

Sunt cazuri în care handicapul nu este revizuibil, iar aceste persoane nu trebuie să meargă anual la comisie.

Pentru solicitarea revizuirii încadrării în grad de handicap, persoana trebuie să depună o cerere la Direcția de Asistență Socială.

În urma revizuirii, se poate menține gradul de invaliditate, se poate realiza încadrarea în alt grad de invaliditate sau poate înceta calitatea de pensionar de invaliditate, ca urmare a redobândirii capacității de muncă.

Persoanele care sunt scutite de revizuirea periodică medicală sunt următoarele:

Persoanele care au handicap ce afectează ireversibil capacitatea de muncă

Persoanele care au împlinit vârsta pentru a obține pensie pentru limita de vârsta

Persoanele care au vârsta mai mică cu până la 5 ani față de vârsta standard de pensionare și au făcut stagiile complete de cotizare

Acte necesare pentru dosarul de pensie de invaliditate:

► cerere tip pentru înscrierea la pensie de invaliditate (se primește la depunerea dosarului)

► decizie de încadrare în grad de invaliditate

► carnetul de muncă (original și copie)

► act de identitate (original și copie)

► acte de stare civilă (original și copie)

► alte acte prevăzute de lege privind vechimea în munca sau vechimea în serviciu realizata în alte sectoare de activitate:

• livretul militar (original si copie)

• diplomă de studii (original si copie) și foaia matricolă (original și copie) sau adeverință (original) din care să rezulte durata normală și perioadă anilor de studii absolvite la zi

• pentru persoanele care au urmat cursurile unor instituții de învățământ universitar în străinătate este necesară dovada recunoașterii acestora de către statul român

• adeverință privind sporurile și adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă

• adeverință privind condițiile de munca speciale și/sau deosebite

• adeverință cu cuantum somaj și dispoziţie încetare somaj

• adeverință de la angajatorul la care își desfășoară activitatea solicitantul din care să rezulte datele de identificare ale angajatorului

• procură specială pentru mandatar (unde este cazul)

• extras de cont bancar dacă se dorește virarea pensiei în cont

• alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.

Toate aceste acte se depun la Casa de Pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei care solicită pensie de handicap.

Acest dosar trebuie depus în termen de 30 de zile de la data în care se dă decizia medicală de invaliditate, dacă persoana provine din activitate. În caz contrar, dosarul se depune la data emiterii deciziei de încadrare în grad de invaliditate.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Este lege. Ce drepturi au de acum persoanele cu handicap însoțite de câini ghid
Este lege. Ce drepturi au de acum persoanele cu handicap însoțite de câini ghid

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect de lege care prevede că persoanele cu handicap vor avea acces gratuit în mijloacele de transport în comun, magazine, alte spaţii, cu câini ghid.  

Autobuze electrice într-un sat din Botoșani fără electricitate. Sfințite în prezența lui Nicolae Ciucă: Ne chinuim cum putem
Autobuze electrice într-un sat din Botoșani fără electricitate. Sfințite în prezența lui Nicolae Ciucă: Ne chinuim cum putem

Autobuzele electrice inaugurate cu mare fast la Flămânzi, în Botoșani, și sfințite în prezența lui Nicolae Ciucă, vor circula inclusiv într-un sat din apropiere în care nu există însă electricitate. ”Ne chinuim cum putem”, spun oamenii de aici.

Primul magazin din București care vinde produse donate: banii vor ajunge la sărmani
Primul magazin din București care vinde produse donate: banii vor ajunge la sărmani

În București a fost deschis un magazin caritabil care vinde produse donate de oameni. Cu banii strânși în urma vânzărilor sunt cumpărate rechizite pentru copii, aparate medicale ori produse pentru renovarea unei case.  

Recomandări
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste. Ce trebuie să facă până pe 25 mai
Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste. Ce trebuie să facă până pe 25 mai

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală, a fost publicat joi de ANAF.